2024. április 25., csütörtök

Egyedülálló, de alkalmazható példa

Gyorsabb, hatékonyabb reakció várható a nők elleni nemi és családon belüli erőszak terén

Sokszor olyan érzésünk van, hogy társadalmunk egyre mélyebbre süllyed az erőszak kráterében, legalábbis úgy tűnik, hogy több ilyen esettel találkozunk ma, mint korábban – jegyezte meg ma a vajdasági parlamentben Pásztor István házelnök azzal a projektummal kapcsolatban, melynek köszönhetően a jövőben intézményes választ adhatunk a tartományban a nők ellen elkövetett erőszak eseteire. A hároméves projektum lezárása kapcsán megtartott értekezleten Pásztor úgy fogalmazott, ma már nyíltabb a társadalom a problémák kezelését illetően, többet hallhatunk és beszélhetünk ezekről a szerencsétlen történésekről, ezért is tűnhet úgy, hogy azokból egyre több van. Kiemelte, hogy a legfontosabb feladatnak az számít, hogy az intézményrendszer választ tudjon adni az efféle erőszakos cselekedetekre. Ezt a célt szolgálta a Vajdaság területén befejezett projektum is, felépítette azt az intézményes hálózatot, amelynek köszönhetően a nemi erőszak, a családon belüli erőszak áldozatai azonnal egészségügyi ellátást, jogi segítséget kaphatnak. A folyamatba 1500 orvost és egészségügyi dolgozót, rendőröket, ügyészeket, szociális dolgozókat vontak be, hogy a reakció teljes, átfogó legyen –, ismertette Pásztor, aki abbeli véleményének adott hangot, hogy a több mint 2500 bevont szakember már valóban lehetővé teszi a határozott válaszadást.

Tartományi tisztségviselők az értekezleten (Fotó: Ótos András)

Tartományi tisztségviselők az értekezleten (Fotó: Ótos András)

Prof. dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár véleménye szerint ez egy nemi egyenlőségen alapuló, erőszakellenes védelmi program és terv, az első ilyen jellegű kezdeményezés nemcsak Vajdaságban, hanem Szerbiában és a szélesebb értelemben vett régió területén is. A projektumot az ENSZ finanszírozta, 1700 benyújtott program közül 2016-ban, indítása előtt épp a vajdasági került a legjobb tíz közé. Eredményeképp hét vajdasági településen, Újvidéken, Nagybecskereken, Szabadkán, Zomborban, Mitrovicán, Versecen és Nagykikindán alakultak meg a nemi erőszak áldozatainak ellátására, az erőszakos cselekedetek megelőzésére összpontosító központok, melyekben orvosi, pszichológiai, jogi segítséget nyújtanak az érintetteknek.

Dr. Ivanka Savić egészségügyi titkárhelyettes, projektumvezető köszönetet mondott a támogatásért az ENSZ illetékes szerveinek és a nők elleni erőszak megfékezésével foglalkozó, projektumban részt vevő nagykikindai, nem kormányzati partnerszervezetnek is. Mint mondta, a központok felállítása óta 95 nemi erőszakkal kapcsolatos esettel szembesültek, ebből 60 ügyet már rendezett az igazságszolgáltatás. Ez rendkívül jó eredménynek számít és az összehangolt munkának is köszönhető – értékelte a projektumvezető, és meggyőződésének adott hangot, hogy az illetékes szervek efféle – igaz, egyelőre egyedülállónak számító – együttműködésének a példája másutt is sikerrel alkalmazható, másolható, s megoldásra vezető példának bizonyul hamarosan.