2024. április 25., csütörtök

Harmincmillió eurós kár

Amióta a koszovói hatóságok 100 százalékos vámot vetettek ki a szerbiai termékekre, Szerbia gazdasága 30 millió euróval kisebb értékű árut szállított ki, mint tavaly – közölte Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter. A vám bevezetésének napjától, tehát november 21-étől december 11-éig, amikor a legutóbbi összegezést végezték, teljesen leállt a szerbiai áru Koszovóba szállítása, nem számítva a pristinai intézkedések által nem érintett nemzetközi márkákat – mondta a tárcavezető a Prva televízió műsorában.

Ramush Haradinaj koszovói kormányfő és Federica Mogherini uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő brüsszeli találkozója előtt úgy nyilatkozott: először meg kell oldani a vámügy miatti válságot, s csak utána hozzáfogni a többi fontos kérdés boncolgatásához. Mint ismeretes, Mogherini azt indítványozta, hogy Pristina törölje el az importvámokat, cserébe a CEFTA-megállapodáson az UNMIK helyett Koszovó szerepelne aláíróként. A kereskedelmi miniszter szerint a Biztonsági Tanács Koszovónak szentelt ülése sem oldja meg a gondokat vagy változtatja meg az álláspontokat, de a témát mindenképpen a nemzetközi közösség elé kell vinni.

Ljajić egyébként megismételte korábbi kijelentését, hogy a jövőben nem fog politikával foglalkozni. Mint mondta, most a saját munkakörére figyel, és a téli időszakban minél jobb eredményeket szeretne elérni.