2024. április 25., csütörtök

Kilencvenhétmillió euró szerbiai fejlesztésekre

Megállapodást írtak alá az IPA 2017-es szerbiai csomagjáról

Mindenekelőtt az energetikát és a környezetvédelmet célzó projektumok megvalósítására fordítják majd az EU előcsatlakozási folyamatában rendelkezésre álló összeget – erről Jadranka Joksimović, euróintegrációval megbízott miniszter és Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa megállapodást írt alá tegnap.

A 2017-re vonatkozó IPA-csomagban az előcsatlakozási támogatási eszközök ugyanis meghaladják a 97 millió eurót. Johannes Hahn a megállapodás aláírásakor kiemelte, ez az összeg is bizonyítja, hogy az Európai Unió erősen támogatja Szerbia taggá válását.

A rendelkezésre álló összeget az energetikát célzó programokra fordítják majd, így mint Jadranka Joksimović elmondta, a csomag egy részét, vagyis 49,6 millió eurót a Szerbia és Bulgária közötti földgázhálózatot összekapcsoló interkonnektorok kiépítésére fordítják. Hozzátette, ez a beruházás az ország energiafüggetlenségéhez járul majd hozzá, illetve a földgázellátás stabilitásához. Ugyanakkor a több mint 28 millió eurót fordítanak majd környezetvédelemre, többek között a Brusban és Blacban a szennyvizek kezelésére, Kraljevóban a hulladékvizek tisztítására, valamint 19 községben a háztartási hulladék kezelésére.

Azemlítwettek mellett az EU-programokban jut még a Cosme, a Horizont 2020 és az Erasmus+ programokban való részvételre is.