2024. április 25., csütörtök

A türelem csapvizet terem!

Van is víz meg nincs is – nagyjából ez a helyzet a városi vízellátás terén Újvidéken, és a bejelentés szerint ez a továbbiakig nem változik. A Városi Vízművek részlegigazgatója tegnapelőtt elmagyarázta, hogy a nemrégiben átadott, a Žeželj-híd helyén épült híd csővezetékére csatlakoztatják a vízlelő helyhez vezető csöveket. A nyers víz mostanáig az ideiglenes vashídon érkezett, az „átkötés” miatt most kénytelenek voltak csökkenteni a nyomást a hálózatban, ugyanis a vízgyárba érkező nyers víz mennyisége most 25 százalékkal kisebb, mint egyébként. Másodpercenként 300-350 liter hiányzik. Miroslav Jelečanin elmondta azt is, hogy a csatlakoztatási munkálatokat „mások” végzik, így annak ütemére a Városi Vízművek nem lehet kihatással.  A munka befejezésének végső határideje december 18., de remélik, hogy nem kell majd eddig várnunk.

A közvállalat tegnap délutáni közleményében az áll, hogy délelőtt 9.30-kor a város vízellátása „stabil” volt, ami azt jelenti, hogy mindegyik városi háztartásba 2-2,5 bar nyomás alatt érkezett az ivóvíz. – Tekintettel arra, hogy a munkálatok összetettek és terjedelmesek, a vízkorlátozások továbbra is időszerűek maradnak. Az előre közzétett órarend szerint (a belvárosban 17 és 22 óra között, míg a peremvárosi településeken 10 és 17, illetve 22 és hajnali 5 óra között) lesz korlátozva a víznyomás, a munka a terv szerinti ütemben folyik, javarészt éjjel dolgoznak a munkások. Fontos megemlíteni, hogy a rendszer stabilizálódásához bizonyos idő kell, ami azt jelenti, hogy a víz csak az után jut el a csapokig, miután a levegőt kiszorítja a rendszerből. A vízkorlátozás utáni percekben gyakran megtörténnek előreláthatatlan csőtörések, mindezek miatt a polgárok megértését kérjük! A munkások állandó jelleggel a terepen vannak, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a bejelentett határidőket tiszteletben tarthassák, és hogy a vízellátási rendszert mielőbb stabilizálhassák – olvasható a Városi Vízművek közleményében.

A közvállalatból felkérik azokat a polgárokat, akiknek háztartásaiban az elmúlt napokban egyáltalán nem volt csapvíz, hogy ezt jelentsék a kontakt.centar@vikns.rs címen, megkönnyítve ezzel az ivóvizes tartálykocsik pontos kihelyezési lokációjának a meghatározását! Lajtos kocsit parkoltak le Futak és Veternik központjában, akárcsak Péterváradon a 8-as blokkban, a Preradović utcában.