2024. április 26., péntek

Közös múltunk és sorsunk

A nagy háború emlékei Bácskossuthfalván

A helyi Monográfia Helytörténeti Egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában a 100 évvel ezelőtti események széles körű feldolgozását felölelő könyvvel tiszteleg Bácskossuthfalva az I. világháborúban részt vett falubeli hősök előtt. Papp László, a kötet egyik szerzője elmondta, társaival arra vállalkoztak, hogy bemutassák az utókornak, miként élték meg és vészelték át a XX. század első nagy vérzivatarát az akkori falubeliek, és miként nyomta rá bélyegét a háború Bácskossuthfalva mai arculatára.

- A kötet öt szerző összefogásával készült el. A bevezető tanulmányban Nagy Tibor történész elemzi a háborút megelőző politikai, gazdasági és hadi helyzetet, Út a pokolba címmel. Nemes Károly a szerb hadifogságot megélt dédnagyapja naplóját mutatja be, Az életünk cérnaszálon függött címmel. Kotek Szabolcs a háború demográfiai hatásait elemzi egyebek mellett a házassági és a születési anyakönyvi adatokat is elemezve – tudtuk meg Papp Lászlótól, aki elárulta, hogy a kötetben szereplő saját írásának a címe Száz év után hazatérnek. A tanulmány az 1918. év gazdasági állapotát, a bácskossuthfalvi és pacséri hadikórház vagy például a falubeli harangok történetét is elemzi, illetve arra igyekszik rámutatni, hogy az akkor élt emberek viszontagságai, kálváriája szorosan összefügg a mai falubeliek sorsával, egyik következik a másikból. Besnyi Károly: Mire a levelek lehulltak a katonák nem értek haza című tanulmányában Kasza Károly frontharcos levelein keresztül közelíti meg a témakört. Számba veszi azokat a korabeli tárgyi emlékeket, amik ma is féltve őrzött családi ereklyék Bácskossuthfalván. Besnyi egyebek mellett összefoglalja a falu első világháborús emlékművének a történetét is – tudtuk meg a követ egyik szerzőjétől, aki hozzátette azt is, hogy igyekeztek összefoglalni a nagy világégés helyi áldozatainak névsorát és életrajzi adatait is.

 A helyi gyűjtésből származó, fotókkal is illusztrált kötetet december 21-én, pénteken mutatják be az Echóban, előtte koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak a Hősi emlékműnél, ahol a Napsugár Református Óvoda növendékei katonadalokat énekelnek, a falu református, katolikus és baptista lelkipásztorai mondanak fohászt, ezt pedig koszorúzás követi. Ez után az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban folytatódó program művelődési részében a csókai II. Rákóczi Ferencz férfikórus és Török Noémi bácsfeketehegyi népdalénekes lép fel. A kiadványt Gondi Martina, a VMMI igazgatója, illetve Molnár Tibor, a könyv egyik recenzense méltatja, majd a szerzők bemutatják tanulmányaikat.