2024. április 19., péntek
KICK-BOX

„Nem elég fizikailag topon lenni”

Bajić Halasi Éva és Kéri Valentina voltak a Példakép(p) vendégei

Meglepetésekkel teli volt a csütörtök este rendezett Példakép(p) című rendezvény újabb állomása a zentai BeeHome Közösségi Házban, ahol Bajić Halasi Éva és Kéri Valentina sportolók vendégeskedtek.

Bajić Halasi Éva és Kéri Valentina (Máriás Endre felvétele)

Bajić Halasi Éva és Kéri Valentina (Máriás Endre felvétele)

A beszélgetés elején a küzdősportolók tisztázták a kick-box különböző szakágai közötti különbségeket, amibe nemcsak a közönség, de olykor-olykor még a többszörös Európa- és világbajnok Halasi is belezavarodott. Abban mindketten egyetértettek, hogy a ringben vannak otthon, így a full-contact, a low-kick és a K1 az a szám, amelyben igazán jól érzik magukat. Kéri elmondása szerint ez azért lehet így, mert a láb használata is engedélyezett ebben a szabályrendszerben, ez pedig külön biztonságot ad számára. A kezdetek mindkettejük esetében hasonlóak, ugyanis más sporttal ismerkedtek először, s később tértek át a bokszkesztyűre. Éva esetében asztmás betegsége is közrejátszott a döntésben, hiszen először úszóként próbált szerencsét, majd áttért az atlétikára, onnan pedig az aikidóra. A harcművészet bevezetőként szolgált, lassanként pedig a küzdősportok tatamiján találta magát. Valentina egy csapatsporttal, a kézilabdával indított, de úgy érezte, hiába ad ki magából mindent, a társaira nem tud hatással lenni, a győzelem pedig nem csak rajta múlik. A kick-boxban ezzel szemben sikerült megtalálni a szépséget, edzőjének, Halász Mihálynak hála pedig két-három év után már az eredmények is jöttek. A televízió is fontos szerepet játszott a pályaválasztásban, hiszen Éva rendkívül szerette azokat a filmeket, amelyekben látványos harcjeleneteket látott, Valentina pedig gyakran közösen nézte a bokszmeccseket édesapjával.

Arról, hogy mi is lehet sikereik titka, Kéri úgy vélekedett, hiába tehetséges valaki, ha nem dolgozik keményen, ezért az edzéseken és a meccseken is mindent belead. Éva mindezt azzal egészítette ki, hogy nem elég fizikailag topon lenni, lélekben és fejben is figyelni kell, mert egyetlen pillanat is elég a vereséghez. A sport természetesen az ő esetükben is rengeteg lemondással járt, de ez egyikőjüket sem zavarta igazán. A legnehezebb pillanatokat mindig a megfelelő étrend betartása jelentette, de a motivációt edzőjük mindig biztosította számukra, és a mérlegre állásnál beért a munka gyümölcse. Az est házigazdája, Máriás Endre kérdésére válaszolva az interjúalanyok elárulták, hogy egyszer mindenki pályafutásában elérkezik egy idő, amikor elfárad, és inkább szünetet tartana, de ekkor is menni kell tovább, a végén pedig mégis megéri az egész. A siker definiálásánál Éva elkülönítette a sportbeli és a családi sikereket, hiszen – ahogyan ő fogalmazott – az is megelégedettséggel tölti el, ha gyermeke jó emberré válik. Valentina szerint sem csak az eredmények számítanak, és nem is szeretné, ha úgy ismernék meg az emberek, mint egy világbajnok sportolót, hiszen nem csak ez határozza meg egy ember valódi jellemét. Példaképként kell viselkedniük az edzéseken és a ringen kívül is. A jövőbeli terveket illetően az is kiderült, hogy az anyaság megváltoztatta Évát, és egyre inkább a család kerül előtérbe nála, ugyanakkor nem szeretne teljesen elszakadni a küzdősportoktól, és szívesen tartana önvédelmi kurzusokat nőknek a későbbiekben. Kéri Valentina számára a vb-re való felkészülés határozza majd meg a következő időszakot, de a kick-box olimpiai sportággá válásával az ötkarikás játékok is a szeme előtt lebegnek.

A hivatalos rész lezárultával Bajić Halasi Éva egy gyorstalpalót is tartott önvédelemből, hasznos tanácsokkal látta el az egybegyűlteket azzal kapcsolatban, hogy mihez kezdjenek abban az esetben, ha támadás éri őket.

A zentai BeeHome Közösségi Ház Példakép(p) című nyilvános beszélgetéssorozata az Adai Színtársulat Kulturális Egyesület, az Intellektus Civil Szervezet és a TM-People International Kft. szervezésében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Zenta Község Önkormányzata és Zenta Község Ifjúsági Tanácsa támogatásával valósul meg.