2024. április 20., szombat
XIII. NŐI KÉZILABDA-EB

Hazai győzelem a döntőben

A francia válogatott 24:21-re nyert Oroszország ellen a hazai rendezésű Európa-bajnokság döntőjében, így a legjobbkor vágott vissza a nyitómérkőzésen elszenvedett vereségért. Az oroszok jócskán megkönnyítették a franciák dolgát, lövéshatékonyságuk jóval elmaradt ez eddig tapasztaltaktól, a gólgyáros, Anna Vjahireva szokatlanul sokat hibázott, egyedül a hetesei „ültek”. A fej fej melletti kezdést követően a házigazda valamivel az első játékrész közepe után jól használta ki emberelőnyét, és kétgólos vezetést szerzett, amelyet még a második félidőben is magabiztosan őrzött. Az oroszok próbálkoztak, áttörést azonban nem hozott a játékuk. A 36. percben a házigazda elveszítette egyik legjobbját, Allison Pineau kétperces kiállítása mellé piros lapot is kapott, ám a gallokat ez sem zavarta meg, őrizték előnyüket, sőt növelték is, Estelle Nze Minko ezúttal is kiemelkedően játszott.

A bajnok francia csapat (Fotó: Beta/AP)

A bajnok francia csapat (Fotó: Beta/AP)

Trefilov mester joggal lehetett mérges a tanítványaira, akik épp az Eb hajrájában nyújtottak gyenge teljesítményt. Az utolsó tíz percre állandósult a két-három gólos francia vezetés, némi könnyelműség is belefért hazai részről, az oroszok nem tudtak közelebb férkőzni, végig szaladtak az eredmény után, próbálkozásaik nem hoztak eredményt. Vjahirevát gyakorlatilag kikapcsolták a játékból a hazaiak, nélküle már nem volt kellően ütőképes az orosz együttes, amely a legfontosabb mérkőzésen végül nem bírt Olivier Krumbholz együttesével.

A harmadik helyen Hollandia végzett, miután 24:20-ra legyőzte Romániát a bronzmeccsen. A holland csapat jobban kezdett, és mintegy 10 perc után négy góllal el is lépett az egyik legjobbját, Cristina Neagut sajnálatos térdsérülés miatt nélkülöző románoktól. Ambros Martínék igyekeztek tartani a lépést az erős tempót diktáló hollandokkal, ám védekezésük nem volt a feladata magaslatán, így a szünetre már hétgólos hátrányba kerültek.

A térfélcserét követően a holland szakvezető, Helle Thomsen lehetőséget adott a kevésbé tapasztalt játékosainak, így a románok kissé közelebb férkőztek, de komolyabb haditettre már nem volt esélyük.

Eredmények, a 3. helyért: Románia–Hollandia 20:24. A döntő: Oroszország–Franciaország 21:24.

Az Eb álomcsapata: Amandine Leynaud (kapus, Franciaország), Carmen Martín (jobbszélső, Spanyolország), Alicia Stolle (jobbátlövő, Németország), Stine Oftedal (irányító, Norvégia), Crina Pintea (beálló, Románia), Háfra Noémi (balátlövő, Magyarország), Majda Mehmedović (balszélső, Montenegró).

A legjobb védő: Kelly Dulfer (Hollandia).

A legjobb góllövő: Katarina Krpež Sležak (Szerbia, 50 találattal).

A torna legértékesebb játékos (MVP): Anna Vjahireva (Oroszország).