2024. április 18., csütörtök

Formula–E, a legjobb autóverseny

Bár nem a Formula–1 riválisaként tekint magára, mégis egyre inkább belenő ebbe a szerepbe a fennállása ötödik évadát ma megkezdő elektromos együléses versenysorozat, a Formula–E.

A bajnokság 2014 őszén indult útjára egy újszerű elgondolás szerint: az autók teljes egészében elektromos hajtással működnek, ezzel népszerűsítve és fejlesztve a közutakon is egyre elterjedtebb technológiát, egyúttal hirdetve a környezettudatosságot. Bár a dübörgő motorhang hiányzik, a Formula–E eddig szinte mindenhez jól nyúlt hozzá, az elmúlt négy év alatt vonzó és megkerülhetetlen szereplővé vált az autósportok széles palettáján, a versenyei pedig szinte kivétel nélkül szoros csatákat és fordulatokat hoznak.

Mindennek az alapja a nagy és ismert résztvevők bevonzása: az elektromos hajtás aktualitása miatt az autógyártók sorra szállnak be a sorozatba, jelenleg kilenc különböző gyártó vállal szerepet, köztük az Audinak, a BMW-nek, a Jaguarnak és a DS/Citroënnek is van csapata. Egy év múlva érkezik a Mercedes és a Porsche is, míg az eddigi legsikeresebb Renault három csapatbajnoki cím után már jóllakottan ki is szállt, átadva a helyét a Nissannak.

A dagadó népszerűséghez persze az is kell, hogy a jól ismert márkák autóit ismert pilóták vezessék, ez pedig szintén a kezdetek óta adott, hiszen az autósport több szakágának sikeres alakjai szálltak már be a mezőnybe, sokan közülük Formula–1-es múlttal. Az eddigi négy szezon négy különböző egyéni bajnoka is olyan pilóta, akik az F1-ben nem kapták meg az áttörési lehetőséget, itt viszont tündökölnek: ifjabb Nelson Piquet, Sébastien Buemi, Lucas di Grassi és Jean-Éric Vergne. A legnagyobb fogás azonban most érkezik, hiszen az F1-es kiszállás után egyéves szünetet tartó Felipe Massa csatlakozik a sorozathoz, de a McLaren-ülését frissen elveszítő Stoffel Vandoorne is itt talált menedéket. Megtaláljuk a mezőnyben továbbá a háromszoros túraautó-világbajnok José Maria Lópezt és a Le Mans-i 24 órást háromszor megnyerő André Lotterert is, azaz tényleg egészen színes a társaság.

Az autók akkumulátorai eleinte nem voltak még olyan tartósak, hogy kibírják az 50 perces versenytávot, így szokatlan módon minden pilóta két autóval rendelkezett, és a táv felénél a bokszba hajtva át kellett ugraniuk az egyikből a másikba. A most kezdődő szezonban érkező erősebb energiatárolókkal erre már nincs szükség, emellett számos más újítás is történt, aminek nyomán az autók egészen forradalmi, jövőbe mutató külsőt kaptak. A teljesítményük 250 kW, 0-ról 100 km/h-s tempóra 2,8 másodperc alatt gyorsulnak, ami az F1-eseknél is jobb mutató. Csúcssebességük ugyan „csak” 280 km/h, de ennél többre nincs is szükség, hiszen az egynapos versenyhétvégék kizárólag nagyvárosokban, kanyargós utcai pályákon zajlanak, ezzel is közelebb kerülve a nézőkhöz. A szezonnyitóra most először Szaúd-Arábia fővárosába, Rijádba látogat el a sorozat, a nyárig tartó 13 forduló során pedig Mexikóváros, Róma, Párizs, Monaco, Berlin és New York utcáit is benépesítik a napjaink legszórakoztatóbb versenyeit szolgáltató elektromos autók.