2024. április 20., szombat
ÚSZÁS

Katinka a harmadikat is begyűjtötte

A vegyesúszás királynője, Hosszú Katinka (Fotó: Beta/AP)

A vegyesúszás királynője, Hosszú Katinka (Fotó: Beta/AP)

Hosszú Katinka zsinórban negyedszer (2012, 2014, 2016, 2018) szerzett világbajnoki címet 100 méter vegyesen, az elmúlt hat évhez hasonlóan a hangcsoui rövid pályás világbajnokságon sem tudták legyőzni ebben a számban. A magyar klasszis a rajtot ugyan rosszul kapta el, háton azonban behozta lemaradását, mellen az élre állt, a gyorsnál pedig már nyilvánvalóvá vált, hogy senki sem veheti el tőle az újabb aranyérmet.

Nincs különösebb taktikám ezen a távon, próbálok odafigyelni a technikámra, kizárólag ezen múlik. Az idei világkupa-sorozat felkészített a döntőre, Sarah Sjöströmmel nagy csatákat vívtunk. Szerencsére az utolsó fordulót követően mindenki leszakadt, gyorson már nem tudták tartani a tempót. Szerettem volna egy kicsit jobb időt úszni, de így is elégedett vagyok” – nyilatkozta újabb győzelmét követően a háromszoros olimpiai bajnok, aki eddig három arany- és egy ezüstérmet szerzett a távol-keleti versenyen.

Pénteken egyébként három új világcsúcs született Hangcsouban, a délutáni program rögtön egy újabb amerikai világcsúccsal indult, a 4×50 méteres férfi gyorsváltó közel egy másodperccel (1:21,80) megjavította az oroszok 2014-es rekordját (1:22,60). Később az ausztrál Ariarne Titmus (3:53,92) a 400 méteres női gyorsúszás döntőjében öt századmásodperccel volt gyorsabb a kínai Wang októberi, a világkupa-sorozat budapesti állomásán felállított rekordjánál, majd a nap zárásaként a brazil 4×200 méteres gyorsváltó úszott hatalmasat, az oroszok 2010-es, 6:49,04-es rekordját módosították 6:46,81-re.