2024. április 19., péntek
EU-csúcs

May: Ez nem lesz elég Londonnak

Üdvözlendő az Európai Unióban maradó tagállamok nyilatkozata, miszerint az ír–északír tartalékmegoldás használatára csak legvégső esetben kerülhet sor, ez azonban még nem lesz elég a Brexit-megállapodás londoni jóváhagyásához – mondta Theresa May brit kormányfő pénteken a brüsszeli EU-csúcson.

Theresa May: Mindkét félnek érdeke a megállapodás, a rendezetlen Brexit senkinek sem jó

Theresa May: Mindkét félnek érdeke a megállapodás, a rendezetlen Brexit senkinek sem jó

Az uniós elnöklő Ausztria képviselőjeként Sebastian Kurz kancellár, Donald Tusk, az ET elnöke és Jean-Claude Juncker, EB/elnök a csúcsértekezletet záró sajtókonferencián (fotó: AP/Beta)

Az uniós elnöklő Ausztria képviselőjeként Sebastian Kurz kancellár, Donald Tusk, az ET elnöke és Jean-Claude Juncker, EB/elnök a csúcsértekezletet záró sajtókonferencián (fotó: AP/Beta)

A miniszterelnök az ülést követően hangsúlyozta: a csütörtökön elfogadott az eddigi legvilágosabb nyilatkozat a huszonhetek részéről, amelyben leszögezték, hogy szándékukban áll gyorsan kidolgozni egy újabb egyezményt az átmeneti időszakban, hogy egyáltalán ne legyen szükség az ír–északír kemény határok visszaállításának megakadályozását célzó pótmegoldás aktiválására.

Kijelentette ugyanakkor, hogy a brit parlament ennél is „szilárdabb biztosítékokat” vár az EU-tól, ő maga pedig folytatja a munkát a következő napokban is ennek érdekében, ugyanis ha formális tárgyalások nem is, de további egyeztetések, tisztázások még lehetségesek.

Theresa May hétfőn bejelentette, hogy elhalasztják a másnapra tervezett parlamenti szavazást a Brexit-megállapodásról, ugyanis ha megtartják, akkor azt az alsóház elutasítaná, ezért előbb tárgyalni próbál az uniós intézményekkel és a huszonhetekkel a képviselők nagy része által aggályosnak tartott elemekről.

Közös nyilatkozatukban a bennmaradó tagállamok megerősítették: nem tárgyalható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződés. Leszögezték ugyanakkor, a brit belpolitikai konfliktus alapját jelentő ír tartalékmegoldás mindössze biztosítékként szolgál, esetleges aktiválása esetén is csak addig lenne hatályban, amíg szükséges.

Juncker: Uniós vezetőktől is származnak álhírek, például Orbántól

Nem kizárólag külső forrásokból, hanem időnként uniós vezetőktől is származnak álhírek, például Orbán Viktor magyar kormányfőtől – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke pénteken a brüsszeli EU-csúcson. Az ülést lezáró sajtótájékoztatón Juncker hangsúlyozta: a dezinformációk témájának tárgyalásakor világossá tette, hogy az ott ülők némelyike is felelős bizonyos álhírek terjedéséért. „Álhír Például, amikor Orbán Viktor arról beszél, hogy én vagyok a felelős a Brexitért. Amikor azt mondja, hogy a migránsok felelősek a Brexitért, az is álhír” – fogalmazott.

Orbán: Viharos vita a migrációról

Viharos körülmények között sikerült visszaverni azt a támadást, amely arra irányult, hogy több pénzt, több jogot kapjanak a migránsok – közölte Orbán Viktor magyar kormányfő Facebookra feltett videójában. Ismertetése szerint Magyarországot a migráció kapcsán több ország is megtámadta, és egy utolsó akciót vezettek annak érdekében, hogy azokat a célokat, amelyekkel a migránsokat be tudják hozni az EU-ba, most áterőszakolják a miniszterelnökök tanácsülésén. „Azért mondom, hogy utolsó kísérlet, mert hamarosan európai választások lesznek, és a dalnak vége lesz” – fogalmazott.

Nyitókép: Az uniós elnöklő Ausztria képviselőjeként Sebastian Kurz kancellár, Donald Tusk, az ET elnöke és Jean-Claude Juncker, EB/elnök a csúcsértekezletet záró sajtókonferencián (fotó: AP/Beta)