2024. április 23., kedd

Szigorították az áfa-visszaigénylők vizsgálatát?

Egyeseknek órákat kell várakozniuk a magyar–szerb határon

Közelednek az ünnepek, és az utazni vágyók előre rettegnek a határon való órákig tartó céltalan várakozástól, a hatalmas tumultustól, a Nyugat-Európából hazainduló vendégmunkások végeláthatatlan áradatától.

Azok is jól meggondolják, átruccanjanak-e Magyarországra egy kis ünnep előtti bevásárlásra, akik az áfát szeretnék visszaigényelni, mert az utóbbi időben fél napot is a magyar–szerb határon kellett rostokolniuk. Egyre többen panaszkodnak a közösségi oldalakon, hogy nagyon lassan halad az ellenőrzés, nemritkán nyolc órát is várni kell Röszkén, és Tompánál sem különb a helyzet.

A Facebookon található Határfigyelők csoport egyik tagja beszámolt arról, hogy amikor Tompánál megkérdezte a magyar vámost, miért halad ilyen lassan a járművek átvizsgálása, azt a választ kapta, parancsba adták nekik, egy váltásban, vagyis 12 óra alatt mindössze 24 autót engedhetnek át. Óránként tehát két autó lépheti át a határt.

Természetesen Röszkén is ugyanez a helyzet, ott sem ritka a 7-8 órás várakozás az áfasorban. Ha ez eddig így volt, mi várható karácsonyra, szilveszterre?

Megkerestük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság Igazgatási Osztályán Némedi-Varga Éva Mária pénzügyőr alezredest, sajtófőreferenst: Igaz-e, amit a közösségi oldalakon terjed, valóban létezik-e ilyen, vámosokra vonatkozó parancs, s miben reménykedhetünk a közeledő ünnepekre?

Nos, az alezredes szerint a határátkelőhelyen dolgozó pénzügyőrök a szolgálati feladataikat a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján végzik. „Az adott vámeljárás meghatározza a vizsgálati módot, azaz az áruvizsgálat részletességét, amit a különböző kockázati tényezők is befolyásolnak. Ezek egyéni mérlegelés – nem pedig általános jellegű utasítás – alapján történnek, így teljesen életszerű, hogy bizonyos intézkedések hosszabb ideig tartanak, ezért az utasoknak várniuk kell, amíg sorra kerülnek.”

Az áfa-visszaigényléssel kapcsolatban kifejtette: „A hatályos jogszabályok értelmében a külföldi utas abban az esetben igényelheti vissza a vásárolt termékek áfatartalmát, amennyiben azokat igazoltan kiszállítja Magyarország, illetve az Európai Unió területéről. A kiszállítás tényének igazolásához szükséges annak vizsgálata, hogy az eljáráshoz benyújtott számlán feltüntetett termékek ténylegesen benne vannak a külföldi utas poggyászában, vagy sem.

A külföldi utasok áfa-visszaigénylése kapcsán végzett egyedi áruvizsgálatok időszükséglete számos tényezőtől függ. Az ellenőrizhetőséget, valamint az ellenőrzés elvégzésének gördülékenységét elsősorban az egyes esetekben kiszállítani kívánt termékek össz-, valamint termékfajtánkénti mennyisége határozza meg.”

Szerinte az „áfasor lassabb haladása adódhat még az ünnepek közeledésének hatására megnövekedett utaslétszámból, illetve az ebből következően nagyobb számban indítványozott eljárásokból”.

„Az Ön által említett határszakaszokon a kilépő utasok létszáma az ünnepek közeledtével nagy valószínűséggel nem fog csökkenni, így ebből, valamint az előző kérdésekre adott válaszokból adódóan a vámadminisztráció időszükséglete sem lesz kevesebb” – összegezte mondanivalóját az alezredes.

Az elmondottak fényében leszögezhetjük: karácsony és szilveszter előtt nem túl biztató kilátásokkal kecsegtet a magyar–szerb határhelyzet.