2024. április 16., kedd

A vízlecsapolás és a türelem

A termelők szerint nem tisztázható a számlaegyenleg, mert a közvállalatban nem veszik fel a telefont

A Vajdaság Vizei Közvállalat nemrégiben postázta az áprilistól decemberig terjedő időszakra a vízlecsapolási illetékről szóló végzéseket és a befizetendő összeget, valamint kiküldte a tájékoztatást a befizető csekkel együtt az esetleg túlfizetésről vagy a tartozásról. Ez utóbbi nagy felháborodást váltott ki a lakosság körében, mert sokan jogtalannak tartják a követelést, mivel nincs feltüntetve, hogy az melyik időszakra vonatkozik. A termelőknél és a tartományi mezőgazasági titkárságon arról érdeklődtünk, hogyan tisztázhatják az érintettek a vízlecsapolási illeték egyenlegét.

Csúzdi István szerint a határidő lejárta után kapta meg a csekket (Csincsik Zsolt felvétele)

Csúzdi István szerint a határidő lejárta után kapta meg a csekket (Csincsik Zsolt felvétele)

Csúzdi István adai termelő szerint valamilyen oknál fogva a közvállalat megpróbálja félrevezeti a lakosságot, mert a sajtóban megjelent információs telefonszámokat, amelyen tájékoztatni kellene a számlaegyenlegről a lakosságot, nem jelentkezik senki. Ez ügyben több helyi gazdával beszélt, akiknek ugyanúgy nem vették fel a telefonokat. A termelő megjegyezte, hogy gond van a vízlecsapolási illetékről szóló csekkek kézbesítésével is, mert szerinte azok késnek, emiatt a polgárok önhibájukon kívül büntetőkamatot kénytelenek fizetni:

– A Magyar Szó napilapban december 6-án megjelent egy cikk Tisztázható a vízlecsapolási illeték egyenlege címmel. Ebben az írásban közzétesznek több telefonszámot, amelyen lehet érdeklődni a közvállalatnál, amennyiben valakinek valamilyen problémája van az elszámolással. Próbálkoztam három-négy telefonszámon felhívni a közvállalatot, a telefon becsörög,
de nem veszik fel. Az egyik számon a fax csipogó jele hallatszik, a másik két szám végigcsöng. Az ingyenes hívószámon szintén nem jelentkezik senki, hanem a telefonközpont azt válaszolja, hogy próbálkozzak később. Megpróbáltam e-mail-címet találni, hogy írjak nekik, mert egy-két dolgot letisztáznék. A villámpostacímük rejtett formában van megadva, ahova egy esetleg két mondatot lehet beírni. Erre ők válaszolnak, amikor válaszolnak – magyarázta a termelő, majd folytatta.

– A közvállalat a kiküldött csekken csak az előző periódusból visszamaradt adósság összegét tüntette fel. Azt szerettem volna megkérdezni, hogy pontosan, dátum szerint, melyik periódusra vonatkozik az adósság. Ennyi erővel időszámításunk előttről is származhat. Ha nincs feltüntetve a dátum, akkor jövőre a közvállalat ugyanilyen hivatkozási alappal újra kiküldheti. Közben senki nem tudja igazolni, hogy ő melyik periódusra fizette be a tartozást. A kirótt összeget ugyanis be kell fizetni, mert ha nem tisztázzuk, akkor büntetőkamatot számolnak fel, valamint végső soron végrehajtásra számíthat az érintett személy – magyarázta Csúzdi István, s hozzátette, hogy már befizette az összeget, mert nem akar összetűzésbe kerülni az állammal. A termelő továbbá megjegyezte, hogy gondja van a lecsapolási illeték megfizettetésének módjával, valamint a túlszámlázással. Szerinte a közvállalat ugyanis azt a dátumot tekinti a kézbesítés időpontjának, amikor a csekkeket átadja a postának. Ezért ha a polgár a tizenöt napos fizetési határidő után kapja kézhez a csekket, emiatt büntetőkamatot kell fizetnie:

– A borítékon az átvételnél 2018. november 20-ai dátum látható, viszont én december 8-án kaptam kézhez. A közvállat tizenöt nap után büntetőkamatot számol fel, viszont én a határidő lejárta után kaptam meg. Így kénytelen vagyok kamatot fizetni, holott nem volt lehetőségem az összeg befizetésére, mert nem kaptam meg időben. Ezt jó lenne rendbe tenni az illetékeseknek, mert én ilyen címen a múlt évre is kaptam 200–300 dináros „tartozást”, amit be kellett fizetnem. Ha ezt beszorozzuk azoknak a háztartásoknak a számával Vajdaságban, ahol ugyanígy jártak, mint én, akkor az elég jelentős összegre rúg. Továbbá a termelőkkel beszélgetve hallom, hogy van, akinek olyan földterületre is kiküldték az illetéket, amelyen nem gazdálkodik. Ezt bizonyítani kell neki, de a közvállalat mindaddig, amíg ennek a jóváhagyása nem történik meg, felszámolja a kamatot az adósságra. Megkérdőjelezem, hogy valójában jogos-e a követelés ilyen formán, mivel nem bizonyított, hogy létezett a tartozás, hiszen az illetőnek akkora földterület nem volt a tulajdonában – jegyezte meg az adai gazda, aki hozzátette, hogy legalább azt elvárná a közvállalattól, hogy felvegyék a telefonokat és magyarázatot adjanak azoknak, akik úgy érzik, hogy jogtalan a velük szembeni követelés. Kiemelte, hogy ezen a téren a közvállalat hozzáállása elfogadhatatlan.

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettestől megtudtuk, hogy a számlaegyenleg tisztázása érdekében a polgároknak mindenképp a Vajdaság Vizei Közvállalattal kell felvenni a kapcsolatot telefonon, villámpostán vagy személyesen az ügyfélszolgálaton.

– A termelők megértését kérném, ugyanis a közvállalatot Vajdaságból mindenki a honlapon feltüntetett négy-öt telefonszámon próbálja elérni, ha úgy vélik, hogy az elszámolás helytelen, ezért továbbra is arra biztatom őket, hogy legyenek kitartóak és türelmesek. Ha valamilyen eltérést vélnek felfedezni a számlaegyenlegben, azt a Vajdaság Vizei Közvállalt elszámolásaiban ellenőrizhetik le a vállalat munkatársai segítségével. Sok termelőt megijesztett az értesítésen szereplő összeg, de a tisztán látás végett nagyon fontos, hogy tudják, mekkora az adósságuk. Ezért úgy ítélem meg, hogy mindenképp hasznos az értesítés. Ha a termelők úgy gondolják, hogy az összeg indokolatlanul magas vagy nem pontos, akkor éljenek a kifogás lehetőségével – közölte Ótott Róbert, aki hozzátette, hogy az értesítésen a tartozás összege szerepel az előző időszakra vonatkozóan, a keletkezésének időpontja nem, erről minden érintett a közvállalattól kaphat tájékoztatást és reagálhat rá.

A tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes cáfolta azt az állítást, hogy a közvállalat a kézbesítés időpontjának a postára adáskor a borítékra felkerülő dátumot tekinti. Kiemelte, hogy a kézbesítés időpontjának megállapításakor az a mérvadó, hogy az illető személy saját lakhelyén mikor vette át a küldeményt. A közvállalat azt a dátumot fogja a kézbesítés időpontjaként megjelölni, és onnan számolja a tizenöt napos befizetési határidőt, csak utána számol fel kamatot.

Nyitókép: Csúzdi István szerint a határidő lejárta után kapta meg a csekket (Csincsik Zsolt felvétele)