2024. április 20., szombat

Akit a radar se fog

Szerbiában nem túl következetesek a közlekedési törvények és előírások meghozatalát illetőleg. Ha őszinték akarunk lenni, akkor állami szinten Szerbiában semmiben sem következetesek, de most maradunk a közlekedésnél. Mint ismeretes, a fizetőkapuknál kamerák figyelik az autóútra felmenő és onnan lejövő autókat. Ha az átlagsebesség meghaladja az engedélyezett 130 kilométer/órát, akkor a büntetést házhoz küldik. A héten egy olyan hír érkezett a Szerbia Útjai Közvállalattól, hogy ezt a rendszert tovább fejlesztik. Az autóút Belgrád–Niš közti szakaszán 14 helyszínen 56 kamerát fognak felállítani, amelyek mindkét irányba figyelik majd az áthaladó forgalmat. Nem fogják mérni a sebességet, viszont hálózatba lesznek kötve a fizetőkapuknál lévő kamerákkal, így segítségükkel is ki lehet mutatni az átlagsebességet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a sofőr kétszer lépi túl a megengedett átlagsebességet, akkor két büntetést fog kézhez kapni.

A Szerbia Útjai Közvállalat ezzel a lépéssel az autópálya biztonságát szeretné növelni annak érdekében, hogy még több átutazó válassza ezt az útszakaszt, Románia és Bulgária helyett. Az elképzelés jó, többször mész gyorsabban a megengedett átlagsebességnél, többször kapsz büntetést. Ez elméletben jól is funkcionálhatna, de amint a cikk elején már említettem, Szerbiában élünk, és itt semmi sem következetes. A közlekedési rendőrség adatai szerint havi szinten 30 ezren lépik túl a megengedett átlagsebességet. Ebből a 30 ezerből mindössze 7–8 ezer szabálysértő hazai, a többi mind külföldi.

Itt talán álljunk meg egy szóra. A veszettül furikázók több, mint kétharmada külföldi, és mi egy olyan rendszer továbbfejlesztésén dolgozunk, aminek segítségével csak a hazai sofőröknek lehet postázni a büntetést. Kétlem, hogy a szerb rendőrség adatbázisában benne lenne az összes áthaladó külföldi jármű tulajdonosának postacíme. Arról pedig egy szó sem hangzott el, hogy esetleg a határnál csak akkor engedik át a külföldi szabálysértőket, ha leperkálják a büntetést.

A Szerbia Útjai Közvállalat a külföldi autósok számára szeretné vonzóbbá és biztonságosabbá tenni az autópályát, ezért a rendőrség a hazai gyorshajtókat bünteti. A külföldieket meg vagy igen, vagy nem. Gondolom, inkább nem. Így biztos, hogy vonzó lesz a külföldiek számára ez a reláció, tisztára az Autobahnon érezhetik magukat. Mi, hazaiak pedig fizethetünk. Azaz a hazai gyorshajtók, mert azért nem mindenki furikázik 130 feletti átlagsebességgel.

Azért van egy jó hír is a sebesség szerelmeseinek: a rendszer kijátszható. Mindössze több, mint 250 kilométer/órás sebességgel kell vezetni. A kamerák ugyanis csak 250-ig ismerik fel a rendszámtáblákat.