2024. március 29., péntek

Közgazdászpalánták versenye

Februárban tartják meg a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola megmérettetését

Második alkalommal tartják meg a KözgazdÁSZpalánta elnevezésű közgazdasági versenyt február 23-án.

Perpauer Attila, Tóth Kornél és Nagypál Judit a KözgazdÁSZpalánta verseny sajtótájékoztatóján (Szabó Nóra felvétele)

Perpauer Attila, Tóth Kornél és Nagypál Judit a KözgazdÁSZpalánta verseny sajtótájékoztatóján (Szabó Nóra felvétele)

A rendezvény célja, hogy egy jó hangulatú, interaktív kvízen vegyenek részt az általános iskolák felső tagozatos gyermekei, akik játékosan, stresszmentesen ismerkedhetnek meg a pénzügyekkel, a gazdasági rendszerekkel, amelyek napjainkban igen fontosak, hiszen hétköznapjaink részét képezi a bankban való eligazodás, illetve egyáltalán az ország gazdasági rendszere.

– Nagyon fontos, hogy a mai változó világunkban a tanulók megszerezzék a közgazdasági és a pénzügyi alapismereteket. Mindenképpen úttörő munkáról beszélhetünk, hiszen ez a megmérettetés az általános iskolások körében hivatott népszerűsíteni a közgazdasági és a pénzügyi tudományokat. Az elmúlt évben volt az első ilyen verseny, amelyre az egész Vajdaság területéről jelentkeztek általános iskolások. Nem titkolt szándékunk, hogy megkedveltessük velük a közgazdasági tudományokat, ami játékos vetélkedő formájában zajlik. A programot Zenta község önkormányzata is támogatja, mivel a gazdasági ismereteik bővítése mellett a gyerekek a város kulturális és művészeti értékeit is megismerhetik – mondta el Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja.

– Két évvel ezelőtt született meg a KözgazdÁSZpalánta verseny ötlete, illetve az az elhatározás is, hogy nem középiskolásoknak, hanem általános iskolásoknak szervezzük majd meg. Az igazi kihívás az volt számunkra, hogy az általános iskolásokat ismertessük meg azokkal az alapvető gazdasági és pénzügyi fogalmakkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a későbbiekben is ügyesen feltalálják magukat – tette hozzá Tóth Kornél, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatója, aki elmondta, kidolgoztak egy közel 20 oldalas felkészítő anyagot, amelybe három tantárgy ismereteit vették bele: a történelem, a matematika és a gazdaságtan leegyszerűsített, játékos formáját. Akik ezeket a felkészítő anyagokat elolvassák, alapot kapnak, amellyel részt vehetnek a versenyen. Ez az anyag letölthető az internetről, az iskola Facebook-oldaláról is, amely a facebook.com/ekonomskasenta címen érhető el, a felhívást pedig a jövő hét folyamán fogják megkapni az iskolák.

A sajtótájékoztatón a vetélkedő menetéről Nagypál Judit, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola tanárnője beszélt, aki a szervezésben is fontos feladatot vállal. Elmondta, hogy a verseny többfordulós, vagyis a résztvevők feladatcsoportokat kapnak, amelyeket egy bizonyos időkeretben kell megoldaniuk, majd hozzátette, a két-három fő mindent együtt csinál, és a fordulók végén szakmai zsűri ellenőrzi a munkájukat. A vetélkedő két nyelven, szerbül és magyarul fog zajlani párhuzamosan, és február 10-éig lehet jelentkezni. A KözgazdÁSZpalánta létrejöttét Zenta község önkormányzata mellett a Vajdasági Magyar Közgazdásztársaság is támogatja, amely szakmai segítséget biztosít a rendezvény sikeres lebonyolításához.