2024. március 28., csütörtök

A fiataloké a jövő

Az újvidéki képviselő-testületben tegnap elkezdődött A jövő vezetői elnevezésű, kétnapos konferencia, amelynek az a célja, hogy a fiatalok is minél inkább bekapcsolódjanak a politikai, kulturális élet irányításába.

A konferencián szó volt/lesz a közösségek fenntartható fejlődéséről, a fiatalok közötti kommunikációfejlesztéséről, és a politikáról. A konferenciát Zdravko Jelušić, az újvidéki képviselő-testület elnöke nyitotta meg, hangsúlyozván, hogy eljött az ideje annak, hogy a fiatalok nagyobb felelősséget vállaljanak intézményeink vezetésében.

– Ti vagytok azok, akik nemsokára irányítjátok majd a várost, nagy feladat áll előttetek. Velünk együtt nagyobb felelősséget kell vállalnotok annak érdekében, hogy a jövőben, amikor ti hozzátok majd a döntéseket, mindannyiunk számára szebb jövőt biztosítsatok. Legyetek biztosak abban, hogy Újvidék megtalálja mindig a megfelelő megoldást, mert tudjuk, hogy ötleteitekkel, terveitekkel mennyire fontosak vagytok városunk számára – mondta Jelušić, majd hozzátette, hogy az Egyesült Nemzetek legújabb terve alapján helyben kell megoldást találni a fenntartható fejlődésre, hiszen csak így őrizhetjük meg épségben bolygónkat – olvasható a Vajdasági Rádió és Televízió honlapján. – Arra kell törekednünk mindannyiunknak, hogy a jövőben unokáink még jobb életkörülmények között éljenek – magyarázta a képviselő-testület elnöke.

Jelušić emlékeztetett arra, hogy három hét múlva Újvidék lesz Európa Ifjúsági Fővárosa. A képviselő-testület elnöke arra kérte a konferencia résztvevőit, hogy mindazt, ami az OPENS keretében történik úgy tervezzék, hogy az később a megfelelő intézményekben megvalósítható legyen.

A konferenciát az Idegenforgalom tanulmányozásával foglalkozó központ szervezte, elnöke, dr. Milan Ćulić elmagyarázta, hogy az értekezleten az Újvidéki Egyetem, az Edukons Egyetem és a Gazdasági Akadémia legtehetségesebb és legkreatívabb hallgatói vesznek részt.

– Fő témánk, hogyan lehet a fenntartható fejlődés legfőbb céljainak megvalósításába bevonni a fiatalokat. Az a feladat, hogy egyetemistáink az Egyesült Nemzetek fenntartható fejlődésről megfogalmazott 17 célpontjának mindegyikét bemutassák – mondta Ćulić.