2024. április 19., péntek

Okosszőnyeg Újvidékről

A Műszaki Kar egyetemistái álmodták meg és dolgozták ki annak az „okos” szőnyegnek az ötletét, amely a rajta lépkedő emberek lépéseit képes hasznosítható elektromos árammá átalakítani.

A Vajdasági Rádió és Televízó beszámolt arról, hogy a SmartWalk elképzelést a 2018. év legjobb, egyetemistafejből kipattant elképzeléseként díjazták a nemzeti szintű ötletversenyen. Željko Popović és Vladimir Vincan a Kar negyedéves hallgatói, mindketten az energetikai, elektronikai és telekommunikációs szakon tanulnak, a mikroszámítógépes elektronika szaktantárgyban jártasak.

A belgrádi tudományos-technológiai parkban november derekán megtartott vetélkedőn 7 szerbiai egyetem 10 csapata vett részt találmányokkal, az újvidéki mérnökpalánták csoportja ElektričariG3 név alatt nyerte meg a versenyt. A „csodaszőnyeg” a léptek mechanikus energiáját konvertálja elektromos áramba, a gyakorlatban ezt az energiát magának a szőnyegnek a megvilágításhoz, esetleg világító reklámüzenet megjelentetéséhez lehet felhasználni. A LED-ekből, azaz fénykibocsájtó diódákból álló világítás nagyon kevés energiával beéri, az elképzelés a biztonságnövelésbe is implementálható – a szőnyegek, azaz padlótakaró felületek vészhelyzetben pániklámpaként működnek, világító nyilakkal megmutatva a menekülési útirányt a sötétben vagy füstben. Forgalmas, közintézmények folyosóin, bejárataiban, átjáróhelyeken tervezik lefektetni őket, de akár még az EXIT fesztiválon is alkalmazást nyerhet – a földes, poros utakat lehetne letakarni okosszőnyegekkel. A két feltaláló 150.000 dináros pénzjutalmat kapott. A szőnyeg prototípusát, amely hamarosan elkészül, a Műszaki Kar bejáratában fektetik majd le.