2024. április 25., csütörtök

Régi idők karácsonyait idézve

Megnyílt a topolyai Művelődési Ház karácsonyi kiállítása

Topolya község Művelődési Háza már többéves tradíciót őriz azzal, hogy megszervezi a karácsonyi mézeskalácsok és ikebanák kiállítását. A kiállítás szerves részét képezi a Téli Varázslat rendezvénysorozatnak, melynek programjai az év utolsó hónapjában ünnepváró hangulatot teremtenek Topolyán.

A kiállítás ünnepélyes megnyitójára szerda este került sor, melyen a Művelődési Ház igazgatónője, Csípe Tímea mondott alkalmi beszédet.

– Minden évben csak azt tudom elmondani, hogy nagyon örülök annak, hogy az alkotók évek óta részt vesznek a kiállításunkon, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a Művelődési Ház e kiállítás formájában becsomagolhassa az alkotók ajándékát mindannyiunk számára. Bízom abban, hogy aki ellátogat majd az elkövetkezendő tíz napban a Művelődési Házba, egy kicsit merít a karácsony hangulatából, könnyebben rá tud majd hangolódni erre a szép ünnepre. Arra is ügyeltünk, hogy ezek az alkotások, amelyek a legnagyobb szeretettel készültek, az ünnep estéjén már mindenkinek a saját otthonát díszítsék. A kiállításról mindenképp el kell mondanunk, hogy 0-tól 99 éves korig szinte minden korosztály képviselve van, hiszen a bölcsődés csoportoktól kezdve az általános iskolás és középiskolás diákokon át a különböző kézimunka-egyesületekig rengetegen dolgoztak azon, hogy ez a kiállítás összeálljon. Ebben az időszakban a Művelődési Házat egy nagy adventi naptárral tudom csak azonosítani, mert a kiállítás egyik alapköve ugyan a Téli Varázslat rendezvénysorozatnak, de egészen 21-ig minden napra tartogatunk valamit a látogatók számára – mondta Csípe Tímea.

Az idén az ikebana- és mézeskalács-kiállítás új koncepcióra épült. A kiállítás fő témája ezúttal a régi idők karácsonya volt, így a kiállítás anyaga is a régi korok ünnepeit, azoknak egy-egy részletét mutatja be. Megjelennek a karácsonyon kívül más vallási ünnepek, valamint jeles napok is, melyeket mézeskalács-formációkban láthatunk. Természetesen a hagyományos karácsonyi ikebanák és díszek is képviseltetik magukat, ám emellett régi karácsonyi fotókat is nézegethet az, aki betér a mozi előcsarnokába az elkövetkezendő tíz napban. Az alkotások azt igazolják, hogy az alkotóik számára nincs igazán lehetetlen kihívás, hiszen a tanyavilág, a disznóvágás, a betlehemezés mind megtekinthetőek mézeskalács formájában.

A kiállítás december 21-ig, vasárnap kivételével bármelyik napon megtekinthető, munkanapokon és szombaton is 9 és 19 óra között. A látogatók leadhatják szavazataikat az általuk legsikeresebbnek értékelt alkotásra is. Az ünnepélyes díjkiosztóra december 21-én 17 órakor kerül sor a mozi előcsarnokában.