2024. április 24., szerda

Ablakcsere, új számítógépek, digitális taneszközök

Tartományi, köztársasági és magyarországi támogatás a pacséri iskolának

A pacséri Moša Pijade Átalános Iskola elöregedett régi fa ablakainak nagy részét már korábban sikerült lecserélni, a közeljövőben pedig a megítélt tartományi támogatásnak köszönhetően folytatni tudják a munkálatokat, tudtuk meg Méhészkei Kiss Gizella igazgatónőtől.

Hamarosan lecserélik a pacséri iskola maradék, fából készült nyílászáróit is (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Hamarosan lecserélik a pacséri iskola maradék, fából készült nyílászáróit is (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A tartományi oktatási titkárságtól 5,5 millió dináros támogatásban részesülünk a maradék nyílászáróink cseréjére, ezt kiegészíti a községtől kapott 1 millió 100 ezer dináros hozzájárulás, ami azt jelenti, hogy összesen 6 millió 600 ezer dináros összköltségből gazdálkodunk. Ebből az iskolánk ablakainak fennmaradt mintegy negyed részét is fehér PVC váltja majd fel, illetve a két nagy bejárati ajtó cseréje is megtörténik. Továbbá a támogatásból le tudjuk majd szigetelni a tornaterem kivételével az iskola fő épületét, és a munkálatokat követően helyezzük le a fém ablakpárkányokat – tudtuk meg az igazgatónőtől.

A karácsonyi ünnepek után szeretnék a feladatok adminisztrációs részét megkezdeni, vagyis a közbeszerzési pályázatot meghirdetni, és ahogy a tavaszi időjárási körülmények arra alkalmat adnak, a kivitelezést is lebonyolítani.

Az igazgatónő elárulta azt is, hogy a közelmúltban a belgrádi oktatási minisztériumtól is támogatásban részesültek, 10 új számítógéppel tudták bővíteni az informatikai szaktermet.

A szülői tanács ismerkedik a korszerű digitális taneszközzel, Jónás Szabina tanárnő közreműködésével (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A szülői tanács ismerkedik a korszerű digitális taneszközzel, Jónás Szabina tanárnő közreműködésével (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Az informatikai termünk számítógépeit mindaddig javítgattuk, szerelgettük, amíg arra volt alkalmunk. Mára olyan szinten elavultak a komputerek, hogy nem tudjuk rajtuk futtatni a legkorszerűbb, az interneten is elérhető digitális taneszközöket, vagyis a világhálóról letölthető tananyagokat, illetve digitális kvízeket. És persze már az informatika oktatásában előirányozott tananyagokat sem tudtuk átadni velük. Nagy segítség ez számunkra, és megtiszteltetés is, hogy a belgrádi minisztérium 360 ezer dináros támogatásban részesítette iskolánkat – mondta az igazgatónő.

A régi, elavult gépeket nem selejtezik ki teljes mértékben. Amelyiket lehet, felújítják, és a tantermekben a tanárok rajtuk keresztül tudnak majd adminisztrálni, illetve vezethetik az e-naplót.

A pacséri általános iskolának, továbbá a Magyar Kormány, a Bethlen Gábor Alapkezelőtől, a Szekeres László Alapítványon keresztül a Mozaik Kiadó, mozaBook elnevezésű oktatási prezentációs szoftverjeire sikerült támogatást nyernie.

– A kiadó oktatási programjait már lefordították szerb nyelvre is. Mi magyar nyelvű szabványra pályáztunk, ami 3+1 évre szól. Három számítógépre tudjuk felinstallálni, amit persze három teremben tudunk hasznosítani. A digitális taneszközök olyan fantasztikus, szemléletes módon, látványos, minőséges hangeffektusokkal tudják a gyerekekkel megismertetni a tananyagot, hogy sokkal könnyebb, és hatásosabb az ismeretek átadása – fogalmazott Méhészkei Kiss Gizella.

A programokkal nemcsak a gyerekek ismerkedhettek meg, hanem a tanárok egy képzés formájában sajátíthatták el a használatukat, illetve a szülők tanácsa előtt is bemutatták az iskola új digitális taneszközeit, amelyekre 120 ezer forint értékben kaptak támogatást a Szekeres László Alapítványon keresztül.