2024. április 18., csütörtök

Együtt toleránsan

Konfliktuskezelő csoportfoglalkozás Kishegyesen

A tolerancia világnapja alkalmából Kishegyes község általános iskolái és a Vöröskereszt községi szervezete tartottak egy közös megbeszélést.

A gyerekek jó tulajdonságaira világítottak rá a foglalkozás során (Lakatos János felvétele)

A gyerekek jó tulajdonságaira világítottak rá a foglalkozás során (Lakatos János felvétele)

Ennek témája a diákok közti iskolai konfliktushelyzetek voltak, számolt be lapunknak Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára. Az iskolák és a Vöröskereszt közti együttműködés folytatásaként szerdán megtartották az első csoportfoglalkozást könnyen konfliktushelyzetbe kerülő gyerekek számára.

– Az iskolák szakszolgálatai határozták meg, hogy mely diákok kerüljenek be az első csoportba. A foglalkozáson a gyerekek megosztották tapasztalataikat az iskolában történő konfliktusokról, és ezeket igyekeztünk kielemezni. A foglalkozás célja az volt, hogy ráébresszük ezeket gyerekeket, hogy ők is értékes részei a társadalomnak és értékes emberek. Megpróbáltuk bennük tudatosítani jó tulajdonságaikat, mert általában negatív véleményeket kapnak a környezetüktől, családjuktól. Épp ezért elég negatív véleménnyel rendelkeznek saját magukról. Azt gondolják, hogy rosszak, verekedősek, stb., ezért a jó tulajdonságaikra helyeztük a hangsúlyt a foglalkozás során – mondta el Fontányi, majd arról is szólt, hogy a csoport multietnikus összetételű volt. Fontos, hogy a gyerekek ilyen szempontból is tolerálják egymást, hangsúlyozta a titkár. A műhelymunka során elsősorban önismereti foglalkozásokat tartottak, de emellett voltak csapatépítő játékok is. Az első sikeres foglalkozást követően a Vöröskereszt községi szervezete tartani fogja az iskolákkal a kapcsolatot, és közösen tovább fognak dolgozni a konfliktuskezelésen.

A műhelymunkát Selić Julianna, a Vöröskereszt községi szervezetének elnöke és Fontányi tartották. A csoportfoglalkozás a szervezet önálló projektuma, amit a község általános iskoláival karöltve valósít meg.