2024. április 20., szombat

Ritmusvándorokkal a jóért

Jótékonysági ünnepi előadást tartottak a palicsi Vigadóban
A vendégművészek a szabadkai főkonzulátus képviselőivel

A vendégművészek a szabadkai főkonzulátus képviselőivel

Csütörtök este a palicsi Vigadó nagytermében sor került a Ritmusvándorok című ünnepi előadásra, amelyet Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szervezett. Az előadáson fellépett a magyarországi 4 for Dance együttes, amely 2007-ben mutatkozott be a Csillag születik tehetségkutatóban, és azóta a világ több mint 40 országában fellépett. Vendégművészként közreműködött Majoros Angéla magyarországi néptáncpedagógus, a jó hangulat fokozásáról pedig a Juhász zenekar gondoskodott. Az esemény jótékony célt szolgált, mivel a jelenlevők pénzadományait a szervezők eljuttatják a hajdújárási Lurkóháznak, illetve az azt működtető Poverello Alapítványnak.

Dr. Babity János, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulja elmondta, hogy Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök 1 millió forinttal támogatja a Poverello Alapítványt. A főkonzul háláját fejezte ki minden jótevő embernek, valamint a rendezvény támogatójának, a Magyar Köztársaság Külgazdasági- és Külügyminisztériumának.

Dr. Harmath Károly atya, a Poverello Alapítvány elnöke szerint a Poverello a jószívű emberek alapítványa. Többévnyi munkájuknak eredménye is van, mivel azok a gyermekek, akik eljártak a Lurkóházak valamelyikébe, befejezték az általános iskolai, illetve középiskolai tanulmányaikat, és gond nélkül be tudtak illeszkedni a társadalomba.

– Örülök annak, hogy jószívű emberek társaságában vagyok. Annak is, hogy tudunk gondolni másokra is: a nehezebb körülmények között élőkre, akik a mi szeretetünk kihívói. Ők azok, akikkel találkozunk, és jót teszünk – mondta Harmath Károly atya.

Bárány Kristóf, a 4 for Dance együttes tagja először járt Szabadkán és környékén. Szerinte a táncegyüttesük a magyar autentikus néptánc újfajta irányzatát mutatja be, amely különféle műfajokat ötvöz. Csapatuk 15 éves fennállása alatt a világ minden szegletében megfordult, és a palicsi fellépés repertoárját a fellépéseik legszebb pillanataiból állították össze.

– Több mint 28 éve táncolunk. Nyíregyházán, a Nyírség néptáncegyüttes utánpótláscsapatában kezdtük, és 2007-ben a fiúkkal úgy döntöttünk, hogy jelentkezünk a Csillag születik tehetségkutatóba. Az akkori zsűri nagyon különleges volt: Falusi Mariann, Fábry Sándor, Keleti Andrea és Náray Tamás döntése alapján továbbjutottunk az élő műsorba – emlékezett vissza Bárány Kristóf.

Nyitókép: A vendégművészek a szabadkai főkonzulátus képviselőivel