2024. április 24., szerda
HASOGDZSI-ÜGY

Az amerikai szenátus a szaúdi trónörököst tette felelőssé a gyilkosságért

Az amerikai szenátus határozatában Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörököst tette felelőssé a hazája isztambuli főkonzulátusán október elején meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi kormánykritikus újságíró haláláért.

Az egyhangúlag elfogadott határozatban a felsóház felszólította a szaúd-arábiai kormányt, hogy "biztosítsa a felelősök megfelelő elszámoltathatóságát".

A szaúdi trónörököst elítélő határozatot Bob Corker, Tennessee állam republikánus szenátora, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke és Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője terjesztette be. McConnell szerint a határozat világos és egyértelmű üzenet arról, hogy mit gondolnak a szenátorok az ügyről.
Az amerikai felsőház helyi idő szerint csütörtök délután két határozatot fogadott el Szaúd-Arábiáról. Az említetten kívül kétpárti határozatot fogadtak el arról, hogy a kormányzat megvonja a jemeni háborúban nyújtott amerikai logisztikai segítséget a Szaúd-Arábia vezette arab koalíciótól.
Mike Lee, Utah állam republikánus szenátora szerint Hasogdzsi halála ráirányította a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokat belerángatták jemeni polgárháborúba, és ezentúl nem kellene olyan "buzgón" követni Rijádot.
Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi: bár a határozatok nagyrészt jelképesek - mivel nem tudni, hogy az alsóház egyáltalán foglalkozni fog-e velük -, a szenátus döntésével szemlátomást rajta akarja tartani a szemét a kormányzat külpolitikáján és a Szaúd-Arábiával fenntartott kapcsolatán.
Miközben egyre valószínűbbé vált, hogy a szenátus elfogadja a határozatokat, a Trump-kormányzat az alsóházba küldte Mike Pompeo külügy- és James Mattis védelmi minisztert, hogy figyelmeztessék a képviselőket a kárra, amelyet a szaúdi-amerikai kapcsolatoknak okozhatnak.
A szenátorokat feldühítette, hogy a miniszterek elutasították az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) azon megállapítását, amely szerint a szaúdi trónörökös rendelte el Hasogdzsi meggyilkolását. Gina Haspel, a CIA igazgatója szerdán zárt körben tájékoztatta az amerikai képviselőház vezetőit Hasogdzsi meggyilkolásának részleteiről.
Donald Trump amerikai elnök vonakodik elítélni a szaúdi trónörököst. Egy kijelentése szerint az Egyesült Államok "állhatatos szövetségese kíván maradni" Szaúd-Arábiának, nem áll szándékában felmondani a Rijáddal kötött több milliárd dollár értékű fegyvereladási megállapodásokat, és hálás a szaúdiaknak, hogy alacsonyan tartják az olajárakat.
Az amerikai elnök érveit mind Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor, mind Bob Menendez, a szenátus külügyi bizottságának magas rangú demokrata tagja elutasította. Menendez szerint a gazdasági aggályok nem írhatják felül az emberi jogokat, és az Egyesült Államoknak "globális üzenetet kell küldenie arról: nem tűri el a büntetlen gyilkosságot".
A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg az isztambuli főkonzulátuson, ahová a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokért ment. Menyasszonya, Hatice Cengiz órákig várakozott rá a konzulátus előtt, majd értesítette eltűnéséről a török hatóságokat.
Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.
Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd az ügy miatt fokozódó nemzetközi nyomás hatására elismerte, hogy Hasogdzsi meghalt egy "dulakodás közben". Ankara állításával szemben a szaúdi vádirat szerint Hasogdzsival nem előre kitervelten végeztek.
Török tisztségviselők múlt heti közlése szerint az isztambuli főügyészség arra a következtetésre jutott: "erős a gyanúja", hogy Szaúd al-Kahtáni, Szalmán egy vezető tanácsadója, és Ahmed al-Aszíri, a külföldi hírszerzés volt vezetőhelyettese is Hasogdzsi meggyilkolásának kitervelői között voltak. Szaúd-Arábia szerint a trónörökös nem tudott előzetesen a gyilkosságról.