2024. április 26., péntek

A Rákóczi Szövetség kapta a Duna-díjat

Semjén Zsolt: Amit vállaltak, az küldetés, amit tettek, az szolgálat, és amit elértek, az maga a csoda

A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna Televízió által alapított, idén hetedik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át csütörtökön Budapesten.

Semjén Zsolt (fotó: MTI)

Semjén Zsolt (fotó: MTI)

Semjén Zsolt a díjazott szervezetet méltatva kiemelte: a Rákóczi Szövetség 1989-ben azért alakult, hogy sokféleképpen támogassa a Kárpát-medencei magyarságot a megmaradásáért folytatott küzdelmében, valamint hogy ápolja és tudatosítsa II. Rákóczi Ferenc és Esterházy János szellemi örökségét. A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: a szövetség munkájában a legimponálóbb, hogy a jövőt választotta, hiszen célközönsége a Kárpát-medencei középiskolás korosztály. Hozzátette: a Rákóczi Szövetség tagjainak száma majdnem huszonötezer; tagsága évente átlagosan kétezer új taggal bővül, és az új belépők átlagéletkora 22 év.

A szövetségnek mintegy ötszáz helyi szervezete van, ebből háromszáz a Kárpát-medencei középiskolákban működő ifjúsági szervezet. Minden évben többféle programot, rendezvényt szerveznek a fiataloknak, pályázati lehetőséget biztosítanak számukra – mondta.

Emellett a szövetség legfőbb célkitűzése a magyar iskolaválasztás elősegítése és a magyar fiatalok közötti személyes kapcsolatok ösztönzése, mert ezek révén erősödik a nemzeti identitás, és épülnek a határokon átívelő magyar–magyar kapcsolatok.

„Amit vállaltak, az küldetés, amit tettek, az szolgálat, és amit elértek, az maga a csoda” – fogalmazott Semjén Zsolt.

Kitért arra is: a magyar kormány nem feledte a rendszerváltozás utáni első szabadon választott miniszterelnök, Antall József legelső parlamenti beszédében elhangzott mondatát, hogy lélekben tizenötmillió magyar miniszterelnöke kíván lenni. A mai magyar nemzetpolitika is az antalli irányt követi, de már nemcsak lélekben, hanem alkotmányos felelősségvállalásként.

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója ismertette: a Duna-díjat azok kaphatják meg, akik sokat tettek a nemzet megmaradásáért és a magyarság összetartozásáért. A szobor Kun Éva szobrászművész alkotása – mondta.

Csáky Csongor és Halzl József (fotó: MTI)

Csáky Csongor és Halzl József (fotó: MTI)

Az elismerést Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Halzl József, a szervezet alapító és tiszteletbeli elnöke vette át.

Csáky Csongor a díjat megköszönve azt mondta, a kitüntetés arra ösztönzi őket, hogy tovább haladjanak az úton, amelyet a szervezet alapítója jelölt ki. Halzl József tette le a szervezet fundamentumait, és vezette sok éven keresztül azokat a munkatársakat, akik a Kárpát-medence számos helyén, mégis egymással összefogva végzik feladataikat – tette hozzá.

A Duna-díjat először Csoóri Sándor író, költő, a Duna Televízió egyik alapítója vehette át. Őt követte Sára Sándor, a Duna Televízió első elnöke, majd Tőkés László református lelkész, európai parlamenti képviselő. 2015-ben a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, 2016-ban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, tavaly pedig Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke volt a díjazott.