2024. április 23., kedd

Itthon magyarul

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon pénteken pályaorientációs kiállítást tartottak középiskolásoknak

Pénteken a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében sor került a II. EDU-EXPO pályaorientációs kiállításra. Az esemény Szabadka, Topolya, Magyarkanizsa, Zenta és Ada község végzős középiskolásainak szólt, akiknek lehetőségük volt körbesétálni a felállított pultok között, és kérdezni az intézmények képviselőitől.

A kiállítók a következők voltak: a szabadkai CMH iroda, az újvidéki Európa Kollégium, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, az újvidéki Vajdasági Magyar Diákszövetség, a szabadkai Vajdasági Ifjúsági Fórum, az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának zombori kihelyezett tagozata, a Szent István Egyetem Zentai Konzultációs Központja, valamint a házigazda Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar.

A PTE Egészségtudományi Karának zombori kihelyezett tagozatát Viderker Rita ápolószakos hallgató is képviselte. Elmondása szerint azért szeret oda járni, mert családias a hangulat, és jónak találja a kar nyújtotta lehetőségeket. Nemrég tért vissza Pécsről, az öthetes szakmai gyakorlatáról. Az egyetem elvégzése után ápolóként szeretne dolgozni, mert követlen kapcsolata lehet a páciensekkel, és szerinte egy mosoly is szebbé teheti egy beteg napját.

A középiskolások 50 fős csoportokban – váltásra – érkeztek meg a helyszínre. A csantavéri Zabos Enikő a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola turisztikaszakának végzőse. Sokakhoz hasonlóan neki is többször megfordult a fejében a Magyarországon való továbbtanulás, viszont többen mondták neki, hogy ,,ért a gyerekek nyelvén”, ezért azt a lehetőséget is fontolgatja, hogy az óvónői szakot választja itthon, Szabadkán.

A rendezvényen azokat a középiskolásokat, akik nem döntöttek a továbbtanulásukkal, illetve jövőbeli terveikkel kapcsolatban, a díszterem mellett kialakított pályaorientációs műhelyben szakmai tanácsadás és önismereti tesztek várták. A Példakép-program keretében minden intézmény egyik előadó tanára mutatkozott be, vagyis mindazok a tanárok, akik tapasztalatukkal igazolják, hogy érdemes itthon maradni és felsőoktatási tanulmányokat folytatni.

Dr. Námesztovszki Zsolt, az MTTK dékánhelyettese szerint a tanulás a legjobb befektetés, mivel a szaktudás, a naprakészség mindig kifizetődik. Arra biztatta a végzős tanulókat, hogy gondolkodjanak el rajta, hogy a gyári munka és az elvándorlás helyett inkább Szerbiában maradjanak, és itt is tanuljanak tovább.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Tanács célja, hogy felkeltse a végzősök érdeklődését a szülőföldön való továbbtanulás iránt, bemutassa azokat a szerbiai felsőoktatási intézményeket, ahol magyarul vagy részben magyarul folyik a képzés. Az MNT továbbtanulást támogató programjait is bemutatták a II. EDU-EXPO-n, vagyis a felvételi-felkészítő és a szerb nyelvi felzárkóztató programot, valamint az MNT komplex ösztöndíjprogramját, az Európa Kollégium szabad férőhelyeire való jelentkezés pályázatát. Jerasz Anikó szerint ez a kiállítás lehetőséget nyújt a képzési kínálat áttekintésére, a személyes kapcsolatfelvételre, az információgyűjtésre, és arra, hogy a pályaválasztás előtt állók választ kapjanak a kérdéseikre.

Dr. Halasi Szabolcs a tartományi felsőoktatási titkárság nevében köszöntötte a középiskolásokat. Az Újvidéki Egyetemhez tartozó felsőoktatási intézményekről való rövid tájékoztatójával, valamint a szerbiai ösztöndíj-lehetőségek és cserediákprogramok ismertetésével arra ösztönözte a fiatalokat, hogy bátran tanuljanak tovább Szerbiában.

Dr. Takács Márta a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács nevében arra buzdította a diákokat, hogy egyetemi tanulmányaik elvégzése után ne álljanak meg a mesterdiplománál, hanem itthon iratkozzanak be a doktori képzésre. Érdekességként elmondta, hogy a VMAT jelenlegi elnökségében 11 tagból 10 végezte el egyetemi tanulmányait az egykori Jugoszlávia területén, és azok, akik külföldön doktoráltak, mind visszatértek és honosították a diplomájukat.