2024. március 28., csütörtök

Digitalizáció és hagyományápolás

A székelykevei Salamon Géza az első magyar és egyben az első általános iskolai igazgató, aki sikeresen vizsgázott, és megszerezte a tanúsítványt

A törvény által előirányzott igazgatói tanúsítvány megszerzése érdekében hét iskolaigazgató vizsgázott a héten a Tartományi Képviselőházban. Először azok tettek tanúsítványvizsgát, akik a legmagasabb, négyes jeggyel rendelkeztek az előzetes felmérés alapján. A vizsga összetettségéről az is tanúskodik, hogy a hét igazgató közül ketten nem tették le a vizsgát. Az első körben egy magyar iskolaigazgató is részt vett. Salamon Géza a székelykevei általános iskola vezetője immár tizennyolc éve. Ő az első magyar és egyben az első általános iskolai igazgató, aki sikeresen vizsgázott.

Salamon Géza igazgató

Salamon Géza igazgató

– Nagyon büszke voltam, hogy aznap ott lehettem, mert azok az igazgatók vizsgáztak az első körben, akik a legmagasabb osztályzatot kapták a külső értékelés során. Ez nagyon jó érzés, és egyben elismerés számomra, hogy szépen dolgoztunk az évek során. Ki kell hangsúlyoznom, hogy a szép osztályzatok, amelyeket a külső értékelőbizottságtól kaptunk, nem csak az én munkám eredményei, hanem az egész kollektívának az érdeme. A képviselőházban maga a vizsga mintegy 45 percig tartott, természetesen a lámpaláz is jelen volt, hiszen nem mindegy hatvanéves korban vizsgázni. Amikor kijöttem a teremből, azt sem tudtam, hogy hívnak és másnak a kabátját húztam fel, amit csak az autónál vettem észre. Valamint a szemüvegemet is ottfelejtettem a teremben. Ez a vizsga nem olyan érzés volt, mint amikor a gyerekek felelnek, ez még annál is rosszabb – mondta mosolyogva az igazgató.

Miből állt valójában a vizsga?

– A vizsga három részből állt, az első az elvégzett kutatómunkának a megvédése, a második a portfóliónak a prezentálása, a harmadik pedig a képességek felmérése. A vizsgára nem tudtunk klasszikus módon tanulni, hanem megírtunk egy kutatói munkát és azt szóbelileg megvédtük. A kutatói munka elkészítése nem volt olyan egyszerű, hiszen sok embert kellett bevonni a folyamatba. A munkákat előbb elküldtük, ők azt mind átolvasták, és nemcsak, hogy átolvasták, hanem úgy vettem észre, hogy egyes dolgokat le is ellenőriztek, hogy az megfelel-e a leírtaknak. Ami a portfóliót illeti, minden olyan dolgot csatoltam, ami bizonyította mindazt, amit mi itt az iskolában csináltunk. A portfólión keresztül leellenőrizték képességeinket is.

Milyen eredményeket tudott felmutatni a portfólióban?

A hetedikesek az interaktív táblán követik Binec Margit magyartanárnő óráját

A hetedikesek az interaktív táblán követik Binec Margit magyartanárnő óráját

– Amikor megkérdezték azt, hogy mire vagyok büszke, én kihangsúlyoztam a hagyományápolást, hiszen iskolánk nagy hangsúlyt fektet a hagyományok gondozására. A nyolcadikosok ballagása alkalmából székely hímzésű ballagótáska készül, és mondhatom azt, hogy ez csak nálunk van. A ballagás mellett nagy hangsúlyt fektetünk az elsősök fogadására is. A citerásainkra is nagyon büszkék vagyunk, hiszen kiváló eredményeket értek el. Erős asztaliteniszező csapatunk is van. Szoros kapcsolatot ápolok a diákokkal, hiszen egy-egy verseny után jönnek és dicsekednek, hogy milyen eredményeket értek el. Az elhangzottakat képekkel is illusztráltam a portfólióban, és ez a komisszió tagjainak nagyon tetszett.

Volt lehetőség anyanyelven vizsgázni?

– A szabályzat szerint a vizsga szerb nyelven folyik, de a tartományi titkárság mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar ajkú igazgatók saját anyanyelvükön tudjanak vizsgázni.

Miért van jelentősége a tanúsítványnak?

– A jövőben ez a licenc feltétele lesz annak, hogy valaki iskolaigazgató lehessen. Akik pályáznak erre a posztra, előbb le kell, hogy tegyék majd a vizsgát. A cél pedig az, hogy a legtehetségesebb emberek kerüljenek az iskolák élére.

Egy igen korszerű témával foglakozott a kutatómunkában. Honnan eredt az ötlet, és hogy nézett ki a munka menete?

A székely hímzésű ballagótáska

A székely hímzésű ballagótáska

– A kutatómunkám tematikája a digitális taneszközök használata a tanításban. Azért választottam ezt a témát, mert a mai fiatalok digitális környezetben fejlődnek, és úgy gondoltam, hogy a klasszikus előadások, amelyek a klasszikus tantermekben zajlanak, nem tudják kielégíteni a tanulók szükségleteit. A tanárok és a gyerekek közreműködésével elvégeztem a kutatómunkát. Az eredményeket statisztikailag is feldolgoztam, és grafikonokon keresztül mutattam be a végeredményt. Iskolánkat korszerűsítettük és felszereltük digitális eszközökkel, pályázatok által sikerült megteremteni az eszközöket, hiszen ez nem egy olcsó folyamat. Ma 10 interaktív táblával, 15 laptoppal, 20 férőhelyes informatikai teremmel, és audiovizuális zeneteremmel dicsekedhetünk. Mondhatom, hogy az egyik legfelszereltebb általános iskola vagyunk Dél-Bánátban, de lehet, hogy Vajdaságban is.

Milyen a tanulók visszajelzése a digitális felszerelésekre?

– Kikértük a tanulók véleményét is, hogy ők valójában mit gondolnak a tantermek korszerűsítéséről. Mert az, hogy van interaktív táblánk, egy dolog, de fontos az, hogy a diákok tetszését is elnyerje. A tanulók véleményét bele is írtam a munkába, amit a bizottság tagjai pozitívan fogadtak. Természetesen munkámban kihangsúlyoztam azt is, hogy nem szabad a ló túloldalára esni, és csak digitalizálni, hanem meg kell becsülni a tanár tehetségét, szókincsét, azt, hogy egy szép órát tud tartani interaktív tábla nélkül, vagy kombinálva, mert az élő szót semmi nem tudja helyettesíteni.