2024. április 20., szombat

Putyin csökkentené a dollárfüggőséget

Újabb javaslatot fogalmazott meg az orosz elnök az amerikai dollár (nemzetközi kereskedelmi és pénzforgalmi) egyeduralmának megtörésére. Vlagyimir Putyin a minap azt javasolta az Eurázsiai Gazdasági Unió (EaEU) tagállamainak, hogy fontolják meg egy közös fizetési infrastruktúra létrehozását, saját és korszerű pénzügyi technológiák alkalmazásával.   

Vlagyimir Putyin (Fotó: Beta/AP)

Vlagyimir Putyin (Fotó: Beta/AP)

Az öt országot tömörítő szövetség gazdasági tanácsának szentpétervári ülésén azzal indokolta a kezdeményezést, hogy az újítás növelné az EaEU-tagok nemzeti fizetési rendszereinek fenntarthatóságát, ugyanakkor csökkentené a függőséget a dollártól és a többi idegen devizától. Ezzel együtt hozzájárulna a gazdasági szuverenitás erősödéséhez is.

Az alternatív nemzeti fizetési és pénzátutalási rendszer bevezetésének ötlete már jóval korábban is felmerült Oroszországban, ahol időközben meg is kezdődött annak kialakítása. A munka különösen azután vett nagyobb lendületet, miután a Krím-félsziget 2014-es annexiója után a Nyugat szankciókkal sújtotta Oroszországot. 

Az oroszok időközben már kialakítottak egy új bankközi tranzakciós rendszert, a MIR-t, ám ennél sokkal többre vágynak. Nemcsak a Putyin által ajánlott közös fizetési rendszerre, amellyel radikálisan csökkentenék a dollár szerepét a belső kereskedelemben, hanem az egységes energiarendszer megteremtésére is. Ez utóbbit szintén az orosz elnök javasolta, arra hivatkozva, hogy a közösködés ezen a területen növelné a társállamok szuverenitását és biztonságát.

Szooronbaj Zsenbekov kirgiz elnök ehhez annyit fűzött hozzá a szentpétervári találkozón, hogy az eurázsiai gazdasági szövetségben is olyan együttműködést kellene biztosítani, mint amilyen az EU-ban tapasztalható. Támogatta az euróhoz hasonló közös pénz bevezetését is. Egy újítást is bejelentett, amelyből kiderül: az EaEU határain a jövőben nem állítják meg a tagországok állampolgárait, sem az onnan érkező árukat.

Szakértők szerint Putyin új kezdeményezése valószínűleg azt a célt szolgálja, hogy tovább növelje Moszkva vezető szerepét és befolyását a szövetségen belül.

Az Eurázsiai Gazdasági Uniót orosz kezdeményezésre alakították meg 2014-ben, s az erről szóló szerződés 2015. január 1-jén lépett életbe. Az Európai Unió ellenpólusának szánt szövetségbe első körben három ország lépett be: Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán. A zászlóbontás után nem sokkal (2015 első felében) csatlakozott hozzájuk Örményország, majd Kirgizisztán is.

A Kreml újabb tagok jelentkezését is várja. Leginkább az felelne meg neki, ha a Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig terjedő gazdasági és politikai szövetséget kovácsolhatna össze. Ehhez meg kellene nyernie az Európai Uniót is, ez azonban vágyálomnak tűnik. Putyin ennek ellenére már többször felajánlotta az EU-nak a szoros együttműködést. Ez még várat magára.

Kína esetében azonban egészen más a helyzet. Peking hajlandó bővíteni kapcsolatait az EaEU-val, főleg kereskedelmi és gazdasági téren, ám a szövetségbe nem akar belépni.