2024. április 26., péntek

Üzlet a globális faluban

Jó ötletből nincs hiány, csak pénzből – vállalkozók és szakemberek számoltak be tapasztalataikról

Üzleti fórumot tartottak tegnap Újvidéken, a Sheraton Hotelben. Az üzleti terv kidolgozásáról, a vállalkozói fejlődés lehetőségeiről, a határok nélküli vállalkozói gyakorlatról, valamint az internet lehetőségeiről hallhattak előadásokat a vajdasági vállalkozók a tanácskozáson.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Az Üzlet a globális faluban elnevezésű rendezvény célja a vállalkozások erősítése.

– Manapság egyre többen indítanak valamilyen vállalkozást, és munkájuk során gyakran különféle akadályokba ütköznek, ezért sokan már egy év próbálkozás után feladják terveiket. Mindezt különféle rendezvények szervezésekor ismertük fel, így arra a következtetésre jutottunk, hogy konkrét tudás és eszközök szükségesek a vállalkozók előrehaladásához – mondta Marija Radojčić, a Trg preduzetništva újvidéki szervezet képviselője, a rendezvény szervezője. Hozzátette, hogy a tanácskozás során olzan hazai szakemberek tartanak előadásokat, akik saját tapasztalataikat, véleményüket osztják meg a jelenlévőkkel annak érdekében, hogy a vállalkozók stabil alapokra építsék elképzeléseiket.

Đorđe Stojišić vajdasági szőlőtermesztő szerint a jó üzleti ötletből nincs hiány, csupán pénz kell annak megvalósításához. A Fruška gora lankáin tevékenykedő vállalkozó az Amerikában szerzett tudását húsz évvel később itthon kamatoztatta.

– A szerbiai piac sajnos még mindig igen kicsi és behatárolt. Több európai uniós országgal is  közreműködünk és azt látjuk, hogy ezekben az államokban a piac jóval nagyobb, és az üzleti folyamatok is egyszerűbb kimenetelűek, az előírások pedig átláthatóbbak. Úgy gondolom, hogy egy ilyen piac kialakításához Szerbiának még sokat kell fejlődnie – mondta a vállalkozó.

Dragan Varagić, az internet üzleti felhasználásának szakértője elmondta, hogy az internethasználatot illetően itthon is számos vállalat sikeresen kiaknázza a világháló nyújtotta lehetőségeket.

– Manapság kevés ismeret birtokában is kiválóan használhatjuk a technológia adta lehetőségeket céljaink eléréséhez. Mindennek kiváló példája a mobiltelefon, hiszen nem kell túlságosan tájékozottnak lennünk ahhoz, hogy okostelefont használjunk. Ugyanez a helyzet az internet kapcsán is. Ha van jó ötletünk és célunk, nem kell nagy ismeretanyag ahhoz, hogy kihasználjuk a technológia eredményeit. Nem kell programozónak lennünk ahhoz, hogy megvalósítsuk az internet adta lehetőségeket a vállalkozás fejlesztésében – mondta a szakember.

Újvidék város fókuszpontjában jelenleg a mikro- és kisvállalkozók, valamint a helyi vállalkozók vannak – nyilatkozta Milorad Radojević, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja.

– Különösképpen az organikus termesztők és a származási hely megjelölésével ellátott termékeket előállító vállalatok esetében ismertük fel a támogatás fontosságát. A női vállalkozások és az önfoglalkoztatás fejlesztését szintén célként tűzte ki a városi tanács. Az idén 140-en jutottak támogatáshoz, hogy saját vállalkozást indítsanak, hetven százalékuk női vállalkozó.

Az üzleti fórumot Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár nyitotta meg. Elmondta, hogy a tartományi idegenforgalmi titkárság az idén is számos támogatást irányoz elő a kreatív gazdasági ág és a női vállalkozások fejlesztésére, és hozzátette, fontos, hogy intézkedéseik által a vállalkozóknak megvalósuljanak üzleti ötleteik, a jövőben megfelelő ismeretanyaghoz jussanak, valamint továbbképzésekben részesüljenek.