2024. április 19., péntek
NEMZETI TEJVIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM

Megvan a működési engedély

Napilapunk tegnapi számában még arról számoltunk be Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter nyilatkozatára hivatkozva, hogy a Nemzeti Tejvizsgáló Referencialaboratórium december 14-én, de legkésőbb 17-én kapja meg az akkreditációt, amivel hivatalosan elismerik, hogy Szerbia egész területén képes megbízhatóan ellenőrizni a tej minőségét. Nos ez a működési engedély már tegnap megérkezett. Szerbia Akkreditációs Testülete meghozta a döntést, hogy a Nemzeti Élelmiszer-vizsgáló Laboratórium kompetens az élelmiszer, a takarmány és a tej élelmiszer-biztonságának kivizsgálására

Ezzel a tejvizsgáló referencialaboratórium formálisan is felszerelt a tej minőségének ellenőrzésére az ország egész területén – áll a mezőgazdasági minisztérium közleményében.

Mint korábbi nyilatkozatában Nedimović miniszter fogalmazott, ha a központi laboratóriumi tevékenység hivatalosan is megkezdődhet, az államnak joga lesz ellenőrizni, mi történik a hazai piacon.
– Eddig az élelmiszer minőségét magánlaboratóriumok ellenőrizték, ezek eredményeit most már az állam felülvizsgálhatja, nem kell többé a mintákat Németországba küldeni, mint ahogyan 2003-ban, az aflatoxin miatti tejbotrány idején kénytelenek voltunk. A batajnicai nemzeti Referencialaboratóriumnak olyan felszerelése van, amilyen 1000 kilométeres körzetben nem található – mondta Nedimović, aki szerint nem fog mindenkinek tetszeni, hogy központilag ellenőrzik a privát laboratóriumok eredményeit, különösen a monopolistáknak nem, akik „2000 után azt csináltak, amit akartak”. Nem lesz többé lehetőség arra, hogy egy importtal foglalkozó cég csak a saját laboratóriumában ellenőriztesse a behozott árut, az élelmiszer-biztonságról szóló törvény módosításával az állam jogot nyer arra, hogy szupervizori minőségben a hazai piacon megjelenő összes árut kotrollálja.

– A jövő év áprilisában befejeződik az akkreditációs eljárás az élelmiszer-biztonsági laboratórium mikotoxinokra és növényvédő szerekre szakosított részében is, ezzel lefedjük az élelmiszerpiac 95 százalékát. Ha rajtakapjuk őket, a tisztességtelenül üzletelőknek sokszorosan meg kell téríteniük azt  a kárt, amit a piacon szándékoznak okozni – figyelmeztetett az agrártárca vezetője.