2024. április 25., csütörtök

Felújították a tűzoltókocsit Bácskossuthfalván

2018 a tarlótüzek éve – Nagy Simon tűzoltóparancsnok évértékelője

A bácskossuthfalvi önkéntes tűzoltó testület jó hangulatú, hagyományos tűzoltóvacsoráján adták át ünnepélyesen rendeltetésének az egyesület tagsága keze munkájával felújított tűzoltókocsit.

A rendezvény évről évre alkalmat ad arra, hogy egy kötetlen beszélgetés keretében megköszönjék a tagság és a támogatók egész éves helytállását, a versenyeken való részvételt. Nagy Simon, a Moravicai Önkéntes Tűzoltó Testület parancsnoka elmondta, hogy a csaknem fél évszázados tűzoltókocsijuk felújításában a tagság hozzáértői vettek részt.

– A tűzoltókocsi most lett először komolyabban felújítva. Ez azt jelenti egyebek mellett, hogy kicseréltük a mechanikus kormányművet szervóra. Az úgynevezett gyors támadó tűzoltáshoz kapott a gépjármű egy létrát. A rozsdás részeit meghegesztettük – mesélte a tűzoltóparancsnok, aki hozzátette azt is, hogy a teherkocsi eddig is folyamatos használatban volt, vízszállítóként tudták, és tudják a jövőben is kihasználni.

– Azt kaptuk ezzel a felújítással, hogy most könnyebb lesz a használata, egyszerűbb lesz vele a munkavégzés. Természetesen nagyon ráfért már az ilyen jellegű műszaki felújítás és a festés. A testület tulajdonában levő FAP 13-as típusú, 8000 literes tűzoltókocsinkat a Magyar Kormány, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től, pályázat által nyert támogatásnak köszönhetően tudtuk felújítani. A pénzből megvettük a szükséges alkatrészeket, és hogy minél gazdaságosabban sikerüljön kivitelezni a felújítást, a szerelést, a festést és a többi szükséges lépést az önkéntes testületünk hozzáértői igyekeznek megoldani – tette hozzá a tűzoltóparancsnok, és elmesélte azt is, hogy a bácskossuthfalvi tűzoltóvacsorák hagyományát a helyi Török Feri bácsi honosította meg évtizedekkel ezelőtt, amikor a testület tagjai sikeresen eloltották a tüzet az otthonában. Feri bácsi akkor megfogadta, hogy hálája jeléül minden évben egy sertést ajándékoz a testület tagságának.

– Ma már persze vásároljuk a sertést, és a tagság dolgozza fel, ezért a vacsora előkészületeivel együtt immár kétnaposra duzzadtak ezek az igen hangulatos összejövetelek – nyilatkozta Nagy Simon, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy milyen évet tudhatnak maguk mögött a bácskossuthfalvi lánglovagok.

– Az ősz folyamán az átlagtól több, 15 tarlóégetéshez riasztottak bennünket a határba. Főleg kukoricatarlókat gyújtottak meg felelőtlen emberek. Sajnos öt esetben a tűz átterjedt más parcellákra is, útszéli fákra, szeméttelepre, sőt egy gyümölcsöst is kár ért. Roglaticán csupán a szakszerű és szerencsés beavatkozásnak köszönhetően nem terjedt át egy erdősávra a tarlótűz – tudtuk meg a tűzoltóparancsnoktól, aki az év legnagyobb kihívásának nevezte az ősszel történt, pacséri családi ház leégését. Az idei év kevesebb viharos széllel és viharkárral járt, a múlt évhez képest.

– A „szezonális” kéménytüzek januártól, a nagyobb hidegek beálltával szoktak aktuálissá válni, ezért a lakosságnak nagyon oda kell figyelnie kéményeinek állapotára! – hívta fel a figyelmet Nagy Simon, aki évértékelőjében elmondta azt is, hogy a bácskossuthfalviak sikerrel vettek részt a községi tűzoltóversenyeken a felnőtt és a gyermekcsapataikkal egyaránt, és máris nagy erővel készülnek a nagy népszerűségnek örvendő Kapocs-kupájukra, amelyet a tavasz folyamán rendeznek meg, ezúttal is a helyi Id. Kovács Gyula Általános Iskola tornatermében.