2024. április 16., kedd

Gulyás: agresszív politikai aktivisták vettek részt a szerdai budapesti tüntetésen

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter törvénytelennek minősítette a szerda esti budapesti tüntetést, amelyen szavai szerint agresszív politikai aktivisták vettek részt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A tárcavezető szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján az ellenzék előző napi parlamenti akciójáról - az elnöki emelvényre vezető lépcsők elfoglalásáról, hangoskodásról - azt mondta: szomorú és példátlan, ami az Országházban történt, az ellenzék egésze tette magát nevetségessé a méltatlan, az alkotmányos rendet veszélyeztető akciójával. A kormánypárti többség azonban megőrizte a saját és a Ház méltóságát, és biztosította a parlament alkotmányos és törvényes működését - hangsúlyozta.
A miniszter kijelentette: komoly, érdemi jogi vita fel sem merülhet az országgyűlési döntések törvényességével - sem a képviselői kártyákkal, sem az ülésvezető elnök helyével - kapcsolatosan.
A parlamenti történéseket követő esti budapesti demonstrációról úgy nyilatkozott: alkotmányos alapjog a gyülekezéshez való jog, de ez békésen és törvényes keretek között gyakorolható. Ami szerdán történt, törvénytelen volt, agresszív politikai aktivisták és szép számmal "Soros György szervezeteinek kitartottjai" vettek részt a tüntetésen, a rendőrökkel szemben erőszakosan léptek fel, ami pedig súlyos bűncselekmény - fejtette ki, hozzátéve, hogy nyílt kereszténygyűlölet világlott ki a megnyilvánulásokból.
A jelenlegi adatok szerint a rendőrség 34 embert tartóztatott le - közölte Gulyás Gergely.