2024. március 28., csütörtök

Ankara újabb lépéseket tesz a gülenista hálózat forrásainak elapasztására

Törökország a közeljövőben újabb kezdeményezést indít a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelős nemzetközi gülenista hálózat külföldi pénzügyi forrásainak elapasztására - jelentette be csütörtökön Recep Tayyip Erdogan elnök.

Az ankarai államfői palotában tartott beszédében Erdogan a Törökországban július 9-én életbe lépett végrehajtó elnöki rendszer második "száznapos tervét" ismertette. Az elnök csak érintőlegesen tért ki a gülenista mozgalom elleni kormányzati fellépés további fokozására, további részleteket nem árult el ezzel kapcsolatban.

A török vezetés az 1999 óta Amerikában élő török Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát vádolja a 2016-os hatalomátvételi kísérlet miatt. A hivatalos álláspont szerint a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami-, valamint a magánszférába, és Gülen ebben a folyamatban anyagilag a szerte a világban jelen lévő vállalkozásaira, alapítványaira, biztosítótársaságaira, médiaérdekeltségeire, illetve iskoláira támaszkodott. Gülenista kötődés gyanújával országon belül csaknem 220 ezer embert vettek már őrizetbe a török hatóságok az elmúlt két és fél évben. Eddig mintegy 17 ezer embert ítéltek el közülük, nagyjából 14 ezren pedig még továbbra is előzetes letartóztatásban ülnek.

Erdogan a "száznapos tervet" ismertető csütörtöki beszédében összesen 454 projektet vázolt fel, amelyek együttes értéke körülbelül 24 milliárd líra (1 billió 276 milliárd forint) lenne.

A török elnök a legfontosabbak között kiemelte: megkezdik az Oroszországból érkező Török Áramlat földgázvezeték szárazföldi szakaszának építését a Fekete-tengertől át Kelet-Trákián. Ez a munkálat várhatóan 2019 végére fejeződik be - jelezte.

Közölte azt is, hogy januárban hirdetik meg az isztambuli Taksim téren építendő opera tenderét. Hozzátette: a gyerekmunka ellen fellépő egységeket is létrehoznak az ország mind a 81 tartományában.

A török államfő bár részletekkel nem szolgált, végül arról is beszámolt, hogy a végrehajtó elnöki rendszer első száz napjára tervezett 400 projektből 340-et sikerült megvalósítani. Erdogan mindazonáltal külön méltatta a Török Köztársaság 1923-as kikiáltásának 95. évfordulóján, október 29-én átadott új isztambuli repülőteret, amely - mint mondta - a végső fázisban, előreláthatólag 2028-ra akár a világ legforgalmasabb légikikötője lehet, évi 150 millió, de ha szükséges, évi 200 millió utas kezelésével.