2024. április 19., péntek
OTTHONTEREMTÉSI TÁMOGATÁS NAGYCSALÁDOSOKNAK

Túljelentkezés és összegnövekedés

A munkanélküli három- és négygyermekes anyák jövőre havi juttatásban részesülnek

Az év egyik legfontosabb dátuma a mai, egy rendkívüli programot indítunk útjára – fogalmazott a tartományi kormány csarnokában ma megtartott ünnepélyes szerződéskötésen Igor Mirović vajdasági kormányfő. A tartományi adminisztráció a három- és többgyermekes családoknak osztott ki támogatásokat házvásárlásra, illetve a meglévő lakás, ház felújításának vagy bővítésének a finanszírozására. A kormányfő az eseményen beszámolt arról, hogy 63 millió dinárt fordít az idén a tartomány erre a programra, 55 olyan családon tudtak most segíteni, amelyek jelentkeztek a nyilvános felhívásra, s az elbírálás során az elsők közé kerültek. A kormány tisztában van azzal, hogy a sokgyermekes családoknak a legtöbbször a lakhatás kérdése a legnagyobb probléma, ezért is döntött  ilyen kezdeményezés mellett. Mirović közölte, azoknak sincs okuk csüggedni, akik ezúttal nem kaptak támogatást, a túljelentkezést látva ugyanis a kormány úgy döntött, hogy jövőre 175 millió dinárt különít el a költségvetésből erre a célra.

– Nem létezik fontosabb cél a natalitás növelése érdekében folytatott küzdelemnél, ezzel mindenkinek tisztában kell lennie. Olyan életkörülményeket kell teremtenünk, melyekben itthon maradhatnak az emberek, s nem lesznek rászorulva arra, hogy külföldön keressenek jobb munkalehetőséget. A natalitás növelése, a lakosság itthon maradásra buzdítása és új munkahelyek teremtése – ezek jelenleg a leglényegesebb törekvések – összegezte Mirović.

Bejelentette, hogy újév után havi 15 ezer dináros juttatásban részesülhetnek azok az munkanélküli anyák, akik harmadik vagy negyedik gyermeket vállalnak, a segítséget két éven át folyósítja a tartomány a nemrégiben meghozott köztársasági jogszabály előírásainak megfelelően. Mirović szerint a vajdasági adminisztráció ezzel betartja korábbi ígéretét, miszerint a gyermekek születésének támogatására korábban előirányzott pénzből a jövőben sem vonnak le egy dinárt sem, sőt, növelni fogják a támogatási összegeket.

Köszönetet mondott a jelenlévő családoknak a bátorságért Predrag Vuletić szociálpolitikai és nemi egyenlőségi titkár, meggyőződése ugyanis, hogy merész szülőknek számítanak, akik a harmadik vagy a negyedik gyermek felnevelése mellett döntenek, és véleményének adott hangot, hogy legfontosabb az újszülöttek számának a növelése.

Összesen tehát 55 család kapott ma legfeljebb tízezer eurós tartományi támogatást. A kedvezményezettek között volt a bácskossuthfalvai Tóth család is, melyben a szülők négy gyermekről gondoskodnak. A szerződés megkötése után mondta el Tamás és Szilvia a Magyar Szónak, hogy a jelenlegi házat már „kinőtte” a család, s eljött az ideje annak, hogy újat vásároljon. A tartományi kormány támogatását majd erre használják fel, s a tágasabb környezetnek bizonyára örül majd Mihály, Zoltán, Elizabeth és Arieth is.