2024. március 28., csütörtök

Nyolcvan csomagot osztott ki az Életfa egyesület

Több családban 6–7 gyermeket is nevelnek Bácskossuthfalván

Gyermekzsivajtól volt hangos a bácskossuthfalvi Juhász-bálterem a hétvégén, hiszen a helyi Életfa Nagycsaládosok Egyesülete vendégül látta a Mikulást.

Torok Katrin közreműködésével a játékokkal tarkított rendezvény alkalmával nemcsak a fehér szakállú jelenléte okozott örömet a kicsinyeknek, hanem az egyesület csomagjai is, amit szorgos szülők, Sötét Andrea, Sevarac Rita, Fábrik Emma, Kósa Lilla, valamint Fodor Zoltán elnökségi tagok közreműködésével kerültek a Mikulás puttonyába. Az idén 14 éves Bácskossuthfalva kisebb-nagyobb családjait tömörítő szervezete, és jelenleg 36 család, illetve 81 gyermek tartozik a tagsághoz – tudtuk meg Fodor Zoltántól.

– Bácskossuthfalván él több olyan nagycsalád is, ahol 6, vagy annál több kiskorú gyermeket nevelnek a szülők. Közülük néhányan a mi tagságunkat is gyarapítják, illetve a gyermekeik ajándékban részesültek. Ezek a sokgyermekes közösségek sajnos a létminimum alatt, nehéz anyagi körülmények között küszködnek, és ők mindennemű feléjük nyúló segítő kezet megköszönnek. Persze a kevesebb gyermeket nevelők között is vannak, akik szegénységben élnek. Sajnos, mi egyesületként keveset tudunk nyújtani a számukra, anyagi támogatást például egyáltalán nem, csupán csak apró, gesztus jellegű kedvezményeket tudunk biztosítani – tette hozzá a szervezet korábbi elnöke.

Ezúttal 33 család részesült a Mikulás ajándékában, az idei csomaggyűjtést koordináló Sötét Andreától az iránt érdeklődtünk, hogy három gyermeke mellett hogyan sikerült venni a vállalásával járó akadályokat.

– Nem titkolom, a családi teendőim mellett nem kis feladat volt, hogy összejöjjenek az édességet, tanfelszerelést és apróbb játékokat is tartalmazó csomagjaink. Ami viszont megkönnyítette a munkánkat, hogy voltak helyi magánadományozók és cégek, valamint külföldre szakadt falubeli támogatóink, és persze a közreműködő szülők, akiknek a segítségével volt mit beletenni a Mikulás puttonyába. Nem kis felelősség megtölteni a kis ajándékzacskókat, hiszen odafigyeléssel lehet csak elkerülni azt, hogy hiányozzon egyik-másik kis apróbb ajándék, viszont többen is azon ügyködtünk, hogy minden rendben lebonyolódjon az idei Mikulás ünnepségünkön – nyilatkozta Sötét Andrea.

Torok Sándor, az egyesület leköszönő elnöke háláját fejezte ki mindazoknak, akik támogatták az Életfa NE-t. Kiemelte, hogy a jó szándékú embereknek köszönhetően, illetve a sikeres pályázati szereplés mellett a múlt évi 70 csomag után ezúttal 81-et sikerült kiosztani a gyerekek között.

– Magánvállalkozók, magánszemélyek fejezték ki támogatási szándékukat, egyebek mellett számítógép-adományban is részesültünk az elmúlt időszakban, de mondjuk az ez évihez hasonlóan tavaly is tudtuk liszttel megtámogatni a tagságunkat egy nemes felajánlásnak köszönhetően. Emellett a bácskossuthfalvi helyi közösség és Topolya község, vagy az Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet is segített bennünket, illetve több rendezvényünket, mint ahogy ezt a Mikulás-ünnepséget is, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati úton történő hozzájárulásával sikerült lebonyolítanunk – nyilatkozta Torok Sándor.

A bácskossuthfalvi nagy- és kiscsaládosokat tömörítő egyesület következő programja farsangi mulatság lesz, előtte viszont a tervek szerint a szervezet aktív tagsága szeretné meglátogatni azokat az idős bácskossuthfalviakat, akiknek a hozzátartozói, családtagjai külföldre, vagy valamelyik nagyvárosba költöztek.