2024. április 19., péntek

A könnyebb továbbtanulásért

A kishegyesi önkormányzat közel 50 egyetemistát támogat – Az ösztöndíjpályázat keretösszege 2,5 millió dinár

Kishegyes község önkormányzata a 2018/2019-es tanévben is ösztöndíjjal támogatja a község egyetemistáit.

A kedvezményezett egyetemisták és az önkormányzat képviselői (Lakatos János felvétele)

A kedvezményezett egyetemisták és az önkormányzat képviselői (Lakatos János felvétele)

Az egyetemisták ünnepélyes keretek között a hétvégén írták alá az ösztöndíjszerződést az önkormányzattal. Az eseményen jelen volt Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke, és Kovács Károly, a polgármester ifjúsági ügyekkel megbízott segédje.

Kovács Károly arról számolt be a médiának, hogy a kishegyesi önkormányzat már hosszabb ideje ösztöndíjjal támogatja az egyetemistákat.

– Az önkormányzat minden évben ösztöndíjpályázatot ír ki egyetemisták számára. Az idei évben a pályázat keretösszege közel 2,5 millió dinár. Az ötven beérkezett kérelemből 45-öt tudtunk pozitívan elbírálni, vagyis ennyi egyetemistát tudunk támogatni. Ebből a 45-ből 44 rendes egyetemi tanulmányait végzi idehaza vagy külföldön, egy pedig doktoranduszi képzésen van. Fontos elmondani, hogy egyetemistáinknak ez nagy segítség, ugyanis havi szinten 6000 dinárt kapnak az önkormányzattól – számolt be Kovács, majd arról is szólt, hogy a kedvezményezett egyetemistáknak számos feltételnek kellett eleget tenniük.

– A Szerbiában tanuló egyetemistáinknak 8-as átlagosztályzattal kell rendelkezniük, és nem ismételhetik az adott évet. Hasonló kritériumok vonatkoznak a külföldön tanuló egyetemistákra is, a Magyarországon tanulóknak 3,5-ös átlaggal kell rendelkezniük. A külföldön tanuló egyetemi hallgatóink zöme Magyarországra jár iskolába, de van olyan egyetemistánk is, aki Svédországban tanul. Fontos még megemlíteni, hogy az önkormányzat nem csak a középiskolások, hanem az egyetemisták utaztatását is támogatja. Ehhez kritérium, hogy a hallgató napi szinten utazzon és ne legyen bentlakó, illetve más állami intézménytől ne kapjon ösztöndíjat – mondta el a polgármester segédje.

Az önkormányzat által odaítélt ösztöndíjnak hazahívó szerepe is van, a külföldön tanuló egyetemisták esetében. A cél, hogy a külföldön megszerzett tudást idehaza hasznosítsák, fogalmazott Kovács, majd arról is szólt, hogy az önkormányzat ösztöndíja összhangban van a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjával. Ez azt jelenti, hogy egyik sem zárja ki a másikat, vagyis az egyetemista mindkettőt kaphatja. A magyar hallgatók esetében ez hathatós segítség, hangoztatta a polgármester segédje.