2024. április 24., szerda

Sok új könyvvel gyarapodott a gyermekrészleg

Adán az idén ezerháromszáz kötettel gazdagodott a könyvtár állománya

Az adai Szarvas Gábor Könyvtárban az év végéhez közeledve nagy erővel folyik az utolsó negyedévben beszerzett könyvek feldolgozása. Az idén önkormányzati, köztársasági és anyaországi támogatásból megközelítőleg ezerháromszáz új könyvvel gazdagodott a könyvtár – tudtuk meg Viszmeg Adriána könyvtárvezetőtől.

Az olvasók sok új könyv közül választhatnak (Csincsik Zsolt felvétele)

Az olvasók sok új könyv közül választhatnak (Csincsik Zsolt felvétele)

– A leglényegesebb támogatásnak még mindig az Ada község önkormányzata által jóváhagyott összeg számít, amely az idén 300 000 dinár volt. Ez azért jelentős, mert meg tudjuk vásárolni az aktuális új kiadványokat, amelyeket keresnek az olvasók. Egész évben módjuk van az olvasóknak egy kívánságdobozba leadni azon könyvek listáját, amelyekről szeretnék, ha megtalálhatók lennének az intézményünkben. Az új könyvek beszerzése előtt ezt mindig figyelembe vesszük, és ha módunkban áll, akkor megvásároljuk az adott könyveket. Az állomány gyarapításának másik módja, amikor a könyveket valamelyik minisztérium által összeállított listáról válogathatjuk össze, ez általában pályázat útján történik – hangsúlyozta Viszmeg Adriána, aki ezek közül elsősorban a szerbiai kulturális minisztérium ilyen jellegű támogatását és a magyarországi Márai-programot emelte ki.

– A Márai-programot nyolc évvel ezelőtt hirdették meg először. A fő célja a nemzeti kultúrkincs megőrzése mellett a kortárs magyar szerzők megismertetése nemcsak a magyarországi, hanem a határon túli olvasókkal is. Idén nyolcadik alkalommal kaptunk lehetőséget arra, hogy a program által bővítsük a könyvkínálatunkat. A program egy listát takar, amelyről szükség szerint válogathatunk könyveket meghatározott összegben. Ez az idén 300 000 forint volt. A listán nagyon szép gyermekkönyvek, kortárs irodalmi alkotások, ismeretterjesztő kézikönyvek szerepeltek. Idén nagyon sok gyermekkönyvet választottunk, mert nagyon jó volt a kínálat. Ezek közül kiemelném a Gutenberg Kiadó kiadványait, közülük két olyat is beszereztünk, amely az utóbbi két évben elnyerte a Szép Magyar Könyv díjat: Lackfi János Kutyából szalonna és László Noémi Bodzabél című verseskötetét. A Papírszínház sorozatból is választottunk néhányat, valamint mesekönyvekkel és képeskönyvekkel is gazdagodott a gyermekrészleg. A felnőttkönyvek közül kiemelném az ismeretterjesztő irodalmat, ahol sok hasznos, a kertészkedéssel, a gyógynövényekkel és az életmódtörténettel foglalkozó kiadvány van. A novella- és versantológiák mellett szótárakat, kortárs regényeket is sikerült beszereznünk. Akik ismerték Szabó Magda életrajzi regényét, a Für Elise-t, bizonyára örülnek majd a folytatásnak, amely Magdaléna címmel jelent meg – magyarázta a könyvtárvezető, hozzátéve, a szerbiai kulturális minisztérium az idén 68 500 dinárt hagyott jóvá a könyvtárnak.

– Ezen az összegen 123 darab könyvet választhattunk ki az általuk összeállított listáról. Ezek szerb nyelvű könyvek, amelyek között kiadványokkal csak az Életjel Kiadó szerepelt. 264 volt azoknak a könyveknek a száma, amelyeket külön jelzéssel láttak el a listán, és minden könyvtárnak kötelezően eljuttattak. A Márai-programból származó könyvek egy része már kölcsönözhető. Ezekről tájékoztató jelleggel fényképeket szoktunk feltölteni a közösségi oldalunkra. Várjuk az érdeklődőket a könyvtárban – nyilatkozta Viszmeg Adriána, aki elmondta azt is, hogy az év végéig 400 dinárba kerül az éves tagsági díj, amelyet a beiratkozás dátumától számítanak.