2024. április 16., kedd

Szerelmes dudautánzással versenyez a Fokos

A Duna TV népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorának középdöntőjében holnap lép színpadra az óbecsei zenekar

Döntők döntője címmel októberben indult újra a magyar közmédia népzenei és néptáncos tehetségkutató műsora, a Fölszállott a páva. Az idén a zsűri az előző évadok legtehetségesebb résztvevőit hívta vissza, akik között hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában november 30-án ott volt a Szerda Balázs (brácsa, tamburakontra), Cseszák Zsombor (hegedű), Jovánovity Péter (nagybőgő), Csonka Balázs (prímtambura), Szabó András (hegedű, basszprímtambura) és Szerda Ákos (szólóének) összetételű óbecsei Fokos zenekar is. A pecesori katonanótákat játszó fiúkat a világ minden tájáról érkező nézői szavazatok juttatták tovább a holnapi középdöntőbe.

A Fokos 2012-ben versenyzett a Páván, ami jelentős áttörést hozott a zenekar pályafutásában: az ismertség és a fellépési lehetőségek mellett 2015-ben megjelent Kiskoromtól nagykoromig című cédéjük, majd az idén a Fonó Budai Zeneház kiadásában, Zimber Ferenc cimbalmos, Ölveczky Tamás klarinétos, valamint Csizmadia Anna és Szabó Annamária énekesek közreműködésével Jókedvemben címmel újabb hanghordozót adtak ki, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában pedig a Törökkanizsa népzenei hagyatékát tartalmazó cédéjük is elkészült. A Fokos szeptemberben Bostonban is zenélhetett a massachusettsi magyar közösségnek, a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával pedig októberben egy nyugat-európai turnén vettek részt.

A Fokos holnap somogyi dudautánzóval szeretné meggyőzni a zsűrit és a közönséget arról, hogy a döntőben a helye. Ahogy az elődöntőben, úgy a mostani középdöntőben is számítanak a nézők szimpátiájára, ugyanis a zsűri a középdöntőkben csak egy-egy szabadkártyával rendelkezik, a többi továbbjutó sorsa a közönség kezében van. A Duna tévén holnap este fél nyolckor kezdődő adásban a 18-as kóddal lehet majd a Fokosra szavazni.