2024. március 29., péntek

Lövöldözés Strasbourgban, hajtóvadászat a támadó után

Hárman meghaltak, 12 megsebesültek, amikor egy fegyveres lövöldözni kezdett a kelet-franciaországi Strasbourgban kedden este

A támadót azonosították, de egyelőre nem találják. A környéket a rendőrök körbe kerítették, hajnalig mindenkit egyenként igazoltattak, több közintézményt lezártak, köztük az Európai Parlamentet is, ahol épp üléseztek az EP képviselői.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

A támadás nem messze volt a belvárostól, ahol a karácsonyi vásár miatt hatalmas tömeg volt. A lövöldözés hangjára pánik alakult ki.

Az euronewsnak nyilatkozott Marco Affrontte EP képviselő, aki a lövöldözés idején a közelben volt. Azt mondta épp a karácsonyi vásárban sétált, amikor 6 vagy 7 lövést hallott először nem is tudta mi történik, aztán embereket látott futni és volt, aki a földre vetette magát. Aztán ő is futni kezdett, majd egy házba becsengetett, ahova bekérezkedett, amikor nyilatkozott, még akkor is ott volt és azt várta, hogy a helyzet valahogy normalizálódjon, hogy el tudjon menni a hotelig, ahol lakik.

A hatóságok arra kérték a környéken lakókat, hogy ha lehet, maradjanak otthon. A közintézmények zárlatát időközben feloldották, de a karácsonyi vásárokat szerdán nem nyitják ki. A város vezetése hajnalban úgy döntött, hogy ennél több korlátozást egyelőre nem rendelnek el, az iskolák kinyitnak, de a szülőkre bízzák a döntést, hogy a gyerekeket elengedik-e.

Nem sokkal a lövöldözés után Strasbourgba érkezett a francia belügyminiszter, aki hajnali sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy megemelték a biztonsági fokozatot, szigorúbb határőrizetet rendeltek el, a karácsonyi vásárok környékének biztonsági ellenőrzését fokozták az ország minden pontján, hogy az eset nehogy megismétlődjön máshol.

A támadóról egyelőre annyit tudni, hogy egy 29 éves strasbourgi férfi, akit különböző bűncselekmények miatt már Franciaországban és Németországban is elítéltek. Egy ügye miatt kedden a rendőrök a lakásán keresték, hogy őrizetbe vegyék, de nem találták, viszont fegyvereket és gránátokat foglaltak le. Több társát is a napokban vették őrizetbe.

Ilyen erőszakos bűncselekményt eddig nem követett el, de rajta van a terrorfenyegetést jelentő bűnözők listáján.

A támadót menekülés közben a rendőrök megsebesítették, de egyelőre nem tudják milyen súlyosan.