2024. április 20., szombat
FRANCIAORSZÁGI TÜNTETÉSEK

Bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen

Bizalmatlansági indítványt nyújt be a francia Szocialista Párt (PS) a radikális baloldali Lázadó Franciaországgal és a Francia Kommunista Párttal együtt a kormány ellen a sárgamellényesek megmozdulásai nyomán kialakult válság kezelése miatt.

Olivier Faure, a szocialisták főtitkára múlt csütörtökön már bejelentette, hogy három baloldali ellenzéki párt bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen. Később azonban a pártban úgy döntöttek, hogy megvárják Emmanuel Macron államfő hétfő esti televíziós beszédét. A beszéd ismeretében a frakció egyhangúlag úgy határozott, hogy a PS csatlakozik az indítvány beadóihoz.

A szocialisták hallatni akarják a hangjukat és ismertetni konkrét javaslataikat – mondta Boris Vallaud, a párt szóvivője. Szerinte az államfő beszédében nem adott „sem helyes, sem felelősségteljes válaszokat a hármas – szociális, környezeti és demokratikus – válságra, az intézkedéseket és a finanszírozást illetően sok területet homályosan hagyott”.

Beszédében Macron jogosnak nevezte a kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárgamellényesek elégedetlenségét, a vele járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak minősítette. Belátta egyúttal, hogy nem ismerte fel azonnal a szociális válság jeleit.

Macron konkrét intézkedéseket is bejelentett. A minimálbér például január 1-től 100 euróval emelkedik, ami az infláción felül mintegy 10 százalékos növelést jelent. Ezenkívül a 2000 eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékokat fizetni (eddig csak az 1200 eurónál alacsonyabb nyugdíjak mentesültek ez alól), a túlórapénzek pedig adó- és járulékmentesek lesznek a jövő évtől.

A beszéd után a sárgamellényesek és az ellenzék is elismerte, hogy az elnök megtette az első lépéseket, de jelezték, a tüntetések folytatódni fognak, és szombaton ismét jelentős mozgósítás várható.

Az államfő megerősítette, hogy országos szintű egyeztetések kezdődnek a politikai képviselet megreformálásáról és az állampolgári kezdeményezésű népszavazás bevezetéséről. Kizárta viszont a vagyonadó visszaállítását, amelyet a ciklusa kezdetén törölt el a nemzetgyűlés, és amelyet az egyik legnagyobb igazságtalanságként emlegetnek a sárgamellényesek. Az elnök szerint az intézkedésnek köszönhetően új munkahelyek jöttek létre, a vagyonosok ugyanis nem viszik külföldre a pénzüket, szívesebben fektetnek be Franciaországban. 

A sárgamellényesek többsége a vidéki alsó középosztály bérből és fizetésből élő rétegéhez tartozik, és igazságtalannak tartja a kormány szociális és adópolitikáját, amely ellen november 17-én kezdődtek országszerte a tüntetések a közutakon épített úttorlaszok mentén. A kormány – eleget téve a sárgamellényesek legfőbb követelésének – a múlt héten bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti, de a tüntetők ezt már kevésnek tartják, és egyre több szociális jellegű követelést támasztanak, valamint Emmanuel Macron távozását is követelik.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint Emmanuel Macron népszerűségi mutatója decemberben 23 százalékra csökkent, s ezzel elődje, a szocialista François Hollande-nak a megválasztása utáni ugyanezen időszakban mért tetszési mutatója alá süllyedt.