2024. április 24., szerda

Érdemes itthon továbbtanulni

Adáról rajtolt el az MNT és a VaMaDisz idei, harminchét vajdasági középiskolára kiterjedő felsőoktatási tájékoztató körútja

Az adai Műszaki Iskolában ma tartották meg a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Diákszövetség idei, sorrendben huszadik alkalommal megszervezett felsőoktatási tájékoztató körútjának nyitó előadását. Ezen a végzős magyar középiskolás tanulókat tájékoztatták a vajdasági továbbtanulási lehetőségekről, valamint kiosztották nekik a legújabb felsőoktatási tájékoztató kiadványokat.

A rendezvényen Gilice Hilda, a házigazda középiskola igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Majd Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, valamint Sóti Attila, a Vajdasági Magyar Diákszövetség elnöke és Robotka Sarolta, a diákszövetség oktatási megbízottja, a felsőoktatási tájékoztató körút főkoordinátora tájékoztatta a végzős harmadikos és negyedikes diákokat a továbbtanulási lehetőségekről.

– A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Diákszövetség az elkövetkező napokban szeretne ellátogatni 37 középiskola megközelítőleg 1360 végzős tanulójához, akiknek a tájékoztató körút keretein belül szeretnénk kiosztani a tájékoztató füzeteket. A Vajdasági Magyar Diákszövetség és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői 2013 óta közösen látogatnak el minden olyan középiskolába, ahol magyar nyelvű oktatás is folyik – mondta Jerasz Anikó. – A végzős középiskolásokat szeretnénk tájékoztatni arról, hogy milyen lehetőségek vannak a továbbtanulásra itthon, Vajdaságban. Teljes körű képet kívánunk adni, hogy milyen egyetemek, főiskolák közül választhatnak, valamint tájékoztatjuk őket a diákotthonokról is. A legfontosabb, hogy a fiataloknak szeretnénk bemutatni a Magyar Nemzeti Tanács komplex ösztöndíjprogramját. Kezdve a felvételi-felkészítő programtól a szerb nyelvű felzárkóztató programon át az MNT ösztöndíjig. A célunk az, hogy a végzős fiatalok továbbtanuljanak, válasszanak egy-egy egyetemet vagy főiskolát, és az itthoni továbbtanulás mellett döntsenek. A Magyar Nemzeti Tanács a magyar kormánynak, a nemzetpolitikai államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően mindenben egyengetni fogja az útjukat, amennyiben az itthoni továbbtanulás mellett döntenek. A fiatalok és a szülők egyre tájékozottabbak, hiszen az MNT már a harmadikos középiskolásokat is megszólítja, mivel évek óta egy tanulmányi körút keretében bemutatjuk nekik a legnagyobb egyetemi városokat, Újvidéket és Szabadkát. A szülőértekezleteken megszólítjuk a szülőket, és a számukra is tájékoztatót adunk, hogy mi közül választhatnak a gyerekeik, ha az itthoni továbbtanulás mellett döntenek. Mindenképpen azt szeretnénk, ha élnének ezzel a lehetőséggel, kihasználnák mindazt az adottságot és támogatást, amelyet az MNT nyújt 2011 óta a magyar kormány segítségével – közölte az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, aki hozzátette: jelenleg megközelítőleg 1000 ösztöndíjasa van az MNT-nek. Kiemelte, hogy az idén minden egyes pályázó egyetemista és főiskolás megkapta az MNT-ösztöndíjat. Bejelentette, hogy folyamatban van a Várady-ösztöndíjak elbírálása, bár várhatóan az első körben harmincan nem kapják meg. Megjegyezte: azon dolgoznak, hogy minden pályázó részesüljön a Várady-ösztöndíjban, amely a mesterképzésre és doktorképzésre járó fiatalokat karolja fel.

Robotka Sarolta bejelentette, hogy a felsőoktatási tájékoztató füzet 1500 példányban jelent meg, és teljes körű tájékoztatást ad a továbbtanulási lehetőségekről a középiskolás diákoknak. Elmondta, hogy a kiadvány bemutatja az egyetemeket, új fejezetben tájékoztatja a felnőttképzésről azokat, akik nem nyernek felvételt az egyetemre, valamint beszámol a hamarosan megrendezésre kerülő szabadkai Edu-Expóról, a kollégiumokról, a jelentkezésekről, az ösztöndíj-lehetőségekről, valamint az egyetemi felvétel után elérhető cserediák-programokról is.