2024. április 19., péntek

Tudományos konferencia és könyvbemutató

Temerinben tartották meg a vajdasági magyarok eszme- és politikatörténete (1945–1989) elnevezésű, egész napos, tudományos értekezletet

A temerini Ifjúsági Otthon adott helyet szombaton A vajdasági magyarok eszme- és politikatörténete (1945–1989) címmel tartott, egész napos, tudományos konferenciának és könyvbemutatónak.

A tudományos konferencia résztvevői, az asztalfőn Losoncz Márk, Rácz Krisztina és Beretka Katinka (Góbor Béla felvétele)

A tudományos konferencia résztvevői, az asztalfőn Losoncz Márk, Rácz Krisztina és Beretka Katinka (Góbor Béla felvétele)

Megnyitóbeszédet mondott Losoncz Márk (Belgrádi Egyetem, Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet) és Rácz Krisztina (Bölcsészettudományi Kar, Oslói Egyetem). Több témakörben – Nyelv- és szerkesztéspolitika, Politikai dilemmák és a marxizmusok eszmetörténete, Szociológiai és irodalomtudományi perspektívák, Kisebbségpolitika, közigazgatás és demográfia – 12 előadás hangzott el a témát tudományosan kutatók részéről.

A konferencia zárórészében bemutatásra került Losoncz Márk és Rácz Krisztina szerkesztésében A vajdasági magyarok politikai eszmetörténete és önszerveződése (1989–1999) című kötet. Elhangzott, hogy a vajdasági magyarok újfajta történelmi helyzettel, rendkívüli kihívásokkal szembesültek az 1990-es években. Háborús körülmények között, Slobodan Milošević rendszerének árnyékában kaptak lehetőséget a politikai önszerveződésre, autonómiájuk kereteinek előkészítésére.

Egy kutatócsoport arra vállalkozott a Magyar Tudományos Akadémia Domus Alapítványának támogatásával, hogy minél alaposabban feltérképezze e különleges, a történelmi Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének megalakulásától az Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács megalakulásáig tartó korszakot. A kötetben levő tanulmányok különböző diszciplínák nézőpontjait kapcsolják össze, s kiegészülnek a kor jelentős szereplőivel készített mélyinterjúkkal és egy átfogó politikai kronológiával. A kötetet a budapesti L’Harmattan kiadó jelenteti meg a napokban.

A konferencia a Regionális Tudományos Központ (Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet) és az újvidéki Multikulturális Központ, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Domus Alapítványának támogatásával került megrendezésre.