2024. április 23., kedd

Óbecse arcai

Építészhallgatók rajzaiból nyílt kiállítás a Kör Galériában
Fehér Rózsa felvétele

Fehér Rózsa felvétele

Óbecse arcai címmel nyílt kiállítás ma a Városi Színház Kör Galériájában, a tárlaton a Műszaki Egyetem építészeti és városrendezési tanszékének a hallgatói által tavasszal készített munkák láthatóak. A fiatalok azokat a városközpontban lévő óbecsei épületeket örökítették meg rajzaikon, amelyek érdemesek lehetnek arra, hogy műemlékvédelmi státust élvezzenek. Az ily módon feldolgozott házak közül a legtöbb a Zöldfás utcában található, kettő pedig az Újvidék utcában van.

Milica Nešić, a közigazgatási hivatal városrendezési, építésügyi, kommunális, közlekedésügyi és felügyelőségi osztályvezetője a kiállításmegnyitón elmondta: az óbecsei önkormányzat a tartományi műemlékvédelmi intézettel közösen jövőre fejezi be azt a műemlékvédelmi tanulmányt, amellyel az önkormányzat már pályázhat ezeknek az épületeknek a felújítására, ehhez lesz nagyon hasznos az egyetemi hallgatók munkáiból összeállt anyag. Ha sikerülne ily módon pénzt szerezni, az önkormányzat támogatásával ezeket a magántulajdonban lévő, a városközpont arculatát építő, értékes ingatlanokat is fel lehetne újítani. Milica Nešić e tekintetben Péterváradot említette példaértékűnek, ahol pályázatok révén sikerült több régi házat is teljesen rendbehozni.

Az egyetemisták rajzait, amelyek a házakat jelenlegi és felújított állapotukban is ábrázolják, a hét végéig lehet megtekinteni. Felvételünk az egyik Újvidék utcai ház szerepel, amely szerepelni fog a tanulmányban.