2024. április 23., kedd

A művészeti díjak átadása

Sikeres évet zárt a Forum Könyvkiadó Intézet

Ma, 17 órakor Újvidéken, a Forum székházának IV. emeleti tanácstermében ünnepélyesen átadják a legrangosabb vajdasági elismeréseket: a Híd Irodalmi Díjat, a Forum Képzőművészeti Díjat és a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat, mindhárom a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű díja.

A Berényi Emőke, Fekete J. József, Patócs László, Szarvas Melinda összetételű bírálóbizottság Beszédes Istvánnak ítélte oda a Híd Irodalmi Díjat Kokon című verseskötetéért.

A kötet Beszédes István költészetének esszenciáját adja, a címét értelmezve egy olyan gubót, amelyben ott vannak a Beszédes-univerzum póktojásai: az antik hagyományra való rájátszás, a képzőművészeti kitekintés, a színházi irányultság, az ars poetica finomhangolása.

A másik zsűri – Blaskó Árpád, Maurits Ferenc és Szarka Mándity Krisztina – Gubik Korina festőművésznek ítélte oda a 2017. évi Forum Képzőművészeti Díjat. A művésznő nem szokványos festészeti eszközökkel, homokkal, szögekkel, lécekkel dolgozik, és felszólítja alkotásainak szemlélőit, hogy lépjenek ki a megszokott passzív befogadói attitűdből, és zárják le a nyitott művet, azaz készítsenek képet a művész által felkínált eszközökből.

A Brenner János, Náray Éva és Rizsányi Attila összetételű zsűri Bela Durancinak ítélte oda a 2017. évi Vajdasági Magyar Művészeti Díjat. Bela Duranci művészettörténészi, publikációs és kultúraszervező tevékenysége ugyanis alapjaiban járul hozzá a vajdasági magyar képzőművészet és építészet múltjának feltérképezéséhez és megismeréséhez – s nem utolsósorban: jelenének megértéséhez. A bírálóbizottság külön értékelte azt, hogy Duranci 2017-ben összeállította a Bácstól a Sétaerdőig című önéletrajzát.

A Forum Könyvkiadó Intézetben ezenkívül megtudtuk, hogy a ma délutáni újvidéki díjátadója egyben évzáró ünnepség lesz, összegzés a kiadó munkájáról. Ott jártunkkor Virág Gábor igazgató elmondta, hogy a kiadói produkciót hatványozottan meghatározta, hogy a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Szerbia volt a díszvendég.

– Több műfordításkötet megjelent, amely elsősorban a kortárs szerb irodalomból szemezget, de ugyanakkor sikerült egy kapitális művet, Ivo Andrićnak Jelek az út mentén c. kisesszé-gyűjteményét megjelentetnünk. Ez volt a Nobel-díjas írónak az egyetlen kötete, amely még nem jelent meg magyarul.

Kiemelném a Könyvet a szórvárnyba! programunkat is, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Nemzeti Tanács és a Szerb Kulturális Minisztérium támogat. Ennek köszönhetően keresztül-kasul bejártuk Vajdaságot, az idén is közel hetven bemutatót tartottunk. Nagyon fontosnak tartom a gyerekekkel való foglalkozást, az ő számukra megjelent könyvek között a Filozófia gyerekeknek c. sorozatunk ebben az évben két új kötettel gazdagodott, és karácsonyi meglepetésként a héten lát napvilágot Mészáros Anikó Epreskerti mesék című könyve, amellyel a gyermekolvasóknak szeretnénk kedveskedni a karácsony előtt – mondta a könyvkiadó vezetője.

Megtudtuk, hogy a mai nappal ünnepi akció kezdődik: az év végéig 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatók meg a kiadó kiadványai. Erre lesz lehetőség az adventi, karácsonyi könyvvásárokon Zentán, Újvidéken és remélhetőleg Szabadkán is. A többi akcióról az olvasók folyamatosan értesülnek majd a Forum Könyvkiadó Intézet www.forumliber.rs honlapján és Facebook-oldalán.