2024. április 24., szerda
EURÓPAI PARLAMENT

Megszavazták a humanitárius vízum bevezetéséről szóló jelentést

Az Európai Parlament (EP) tegnapi strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.

A 429 támogató, 194 elutasító és 41 tartózkodás mellett elfogadott határozatban felszólítják az Európai Bizottságot, hogy áprilisig tegyen javaslatot a védelmet kérők legális beutazási lehetőségeit megteremtő közösségi jogi keret kialakítására. Olyan humanitárius célú vízumot hozna létre, amely lehetővé tenné a menedékkérelem benyújtását az uniós tagállamok unión kívüli külképviseletein, ha belépésük egyedüli célja a menekültstátus kérése. A vízummal az úti dokumentumot kiállító tagállam területére lehetne belépni, kizárólag a menedékkérelem benyújtása céljából.

Fernando López Aguilar spanyol szociáldemokrata EP-képviselő, a tervezet jelentéstevője a szavazást megelőzően kiemelte, hogy az EP emberibb választ kíván adni a migráció problémájára. A jelentés megszavazása által legális út nyílhat Európa irányába azok számára, akik a borzalmak és az üldöztetések elől menekülnek, akik ezért gyakran életükkel fizetnek, és embercsempészek prédájává válnak – mondta.

A humanitárius vízum kiadásának lehetőségére jelenleg több tagállami program létezik, de nincs egységes jogi keret. Az EP-képviselők azért szeretnék a közös jogi keret létrehozását, mert az Európai Bíróság márciusban kimondta, hogy a tagországok a hatályos jogszabályok alapján nem kötelezhetők humanitárius vízum kiadására az EU-n kívüli államok azon polgárai számára, akik azért szeretnének a területükre belépni, hogy ott menekültstátust kérjenek.

Az EP tegnap megszavazta a közösségi vízumkódex létrehozásáról szóló jelentést is, amely a repülőtéri tranzitvízumra vonatkozó rendelkezések kiigazításáról szól. A módosítás értelmében a schengeni rendelkezéseket nem, vagy még nem alkalmazó tagállam (Egyesült Királyság, Írország, Ciprus, Bulgária és Románia) által kibocsátott, érvényes vízummal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező, Unión kívüli ország állampolgára mentesül a repülőtéri tranzitvízum-kötelezettség alól.