2024. április 24., szerda

Brüsszelbe érkezett a brit kormányfő

Brüsszelbe érkezett a brit kormányfő, Theresa May Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével egyeztet, akik azonban egyértelműen kizárták a már elfogadott Brexit-megállapodás feltételeinek újratárgyalási lehetőségét.

Theresa May brit miniszterelnök

Theresa May brit miniszterelnök

Juncker Twitterén és élőszóban is nyomatékosította, a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit rögzítő szerződés a lehető legjobb és egyben az egyetlen lehetséges egyezség.

"Mindenkinek tudnia kell, hogy a kilépési szerződés nem nyitható meg újra, nincs lehetőség újratárgyalásra. A legnagyobb probléma természetesen Írország ügye. Közös érdekünk és elkötelezettségünk, hogy mindent megtegyünk annak elkerülésére, hogy egy problémás helyzet közepén találjuk magunkat egy nap. De erre fel kell készülni. Fontos ez az egész koherencia érdekében, amiben a britekkel megegyeztünk, és fontos, Írország egésze érdekében" - fogalmazott Juncker.

Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője egyértelművé tette: a Néppárt Írország mellett áll.

"Nem játsszunk ilyen játékot, különösen az írek érdekében nem. Mivel mindenképpen el akarjuk kerülni, hogy kemény határ legyen Észak-Írországnál. Ezért újra szeretném hangsúlyozni, hogy mindanniyan az írek oldalán állunk a kérdésben" - mondta a politikus.

A brit alsóház kedden este szavazott volna a brit EU-tagság megszűnése, a brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodásról.