2024. április 20., szombat
KATOWICEI KLÍMACSÚCS

Lengyelország továbbra is a szénre alapoz

A szén garantálja Lengyelország energiaellátási biztonságát, és még hosszú ideig fontos eleme lesz az energiamixnek – jelentette ki Grzegorz Tobiszewski energiaipari miniszterhelyettes tegnap, a katowicei COP24 klímacsúcson.

A klímacsúcson megrendezett bányaipari konferencián a miniszterhelyettes leszögezte: a szén mindig is fontos szerepet játszott az ország energiaellátásában, és ez még generációkon keresztül így lesz. Megjegyezte: Lengyelország éppen a szénnek köszönheti uniós összehasonlításban a legnagyobb függetlenséget az importált energiahordozóktól. Hangsúlyozta, hogy lehetetlenség lenne a szénerőműveket egyik napról a másikra bezárni.

Lengyelország energiaellátási biztonságát nyersanyagkészletei garantálják, ennek érdekében tehát nem lehet eltekinteni a rendelkezésre álló nyersanyagoktól, egy racionális nyersanyag-gazdálkodási politika kulcsfontosságú elemét kell hogy képezze a tágan értelmezett nemzetbiztonsági megfontolásoknak – mondta.

A lengyel energiaipari minisztérium novemberben mutatta be hosszú távú energiafelhasználási tervét. E szerint a szén részaránya az energiamixben a jelenlegi, csaknem 80 százalékról 60 százalékra kell hogy csökkenjen 2030-ra, majd 30 százalékra 2040-re.