2024. április 19., péntek

Vizsgáznak az iskolaigazgatók

Két év alatt meg kell szereznie minden oktatási intézmény vezetőjének a szükséges licencet

Hét vajdasági oktatási intézmény jelenlegi vezetője tett vizsgát tegnap délután a törvény által előírt igazgatói tanúsítvány megszerzése érdekében a Tartományi Képviselőházban, Újvidéken. Ez volt a licencek megadása érdekében szervezett vizsgák első köre, melyben egy magyar iskolaigazgató is részt vett, Salamon Géza, a székelykevei általános iskola vezetője.

– Kissé még lámpalázasak a vizsga előtt álló igazgatók, de hiszem, hogy gond nem lesz, hiszen a legjobban teljesítő intézmények vezetői vannak ma itt – öt általános iskola, egy gimnázium és egy iskoláskor előtti intézmény igazgatója. A szerb parlament még 2003-ban elfogadta az idevágó törvényt, de a szabályzatokat, más jogszabályokat csak utólag hangolták azzal össze. Képzésen estek át valamennyien. Három részből áll voltaképpen a vizsga: megvédik a gyakorlati oktatói-kutatói munkájukat, a második részben a pedagógiai és vezetői képességek felmérése zajlik, majd a harmadik rész a portfólió áttekintése lesz, elemzik az elmúlt időszak vezetői eredményeit. Fontos, hogy Vajdaság oktatási intézményeiben ne csak jó pedagógusok, hanem jó vezetők is legyenek. Két évünk van arra, hogy minden igazgató letegye ezt a vizsgát, megszerezze a licencet, s azok is vizsgát tehetnek, akik még nem igazgatók, de szeretnének azzá válni – ismertette a részleteket a helyszínen Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár.

Először azok tesznek tanúsítványvizsgát, akik a legmagasabb, négyes jeggyel rendelkeznek az előzetes felmérés alapján. Júniusra befejezik a négyes és hármas osztályzatokat kapott igazgatóknak szervezett vizsgákat, az alacsonyabb jegyeket szerzett személyeknek pedig további kiképzésen kell részt venniük, magyarázta Mladen Šarčević oktatási miniszter.

Ezzel az eljárással voltaképpen az iskolák vezetőségének politikamentessé tétele zajlik, jegyezte meg Šarčević. Közölte, hogy mostantól nem az lesz az igazgató, akit pártkáderként akarnak elhelyezni valahol, hanem az, aki átmegy az igen komoly képzésen és vizsgán, maga sem lesz hajlandó kinevezni olyan személyeket, akik a legrosszabb jegyeket szerzik meg.

– Kulcsfontosságú kérdésről van szó. A vezetőségek professzionálisabbá tétele zajlik. Enélkül egyszerűen elképzelhetetlen az oktatás reformja – húzta alá a tárcavezető.

Salamon Géza nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy már az első körben megszerezheti a licencet a legmagasabb osztályzatokat szerzett igazgatók között.

– Hat hónapos munka áll a mai vizsga mögött. A kutatómunka megvédése, a portfólió bemutatása és a kompetenciák bizonyítása történik. Kutatómunkám során a digitális tanítási eszközök oktatásban való használatával foglalkoztam – közölte Salamon.