2024. március 29., péntek

Lehet, de (már) nem lesz kötelező

Nagybecskerek város statútumának a módosításával referendum nélkül is megváltoztathatják majd a nevét
Már megjelent a Petrovgrad megnevezés is (Fotó: Kecskés István)

Már megjelent a Petrovgrad megnevezés is (Fotó: Kecskés István)

Nagybecskerek város statútumának módosítási javaslata szerint az alapszabály elfogadása esetén már nem lesz kötelező a referendum, hogyha az adott település nevének a megváltoztatásáról kell dönteni. A statútum módosításáról szóló közvita pedig ezen a héten lezárul.
Az önkormányzat jelenleg érvényben levő statútuma szerint viszont egy település nevét csakis a lakóinak a megkérdezése után lehet megváltoztatni. Miroslav Samardžić politológus, a Nagybecskereki Szociális Fórum aktivistája szerint a referendumnak benne kell maradnia a statútumban, hiszen egy adott település fontos meghatározója a név, amit nem lehet a benne élők megkérdezése, illetve beleegyezése nélkül megváltoztatni. Mint mondja, ez így van más városokban, például Újvidéken is. Igaz, a statútumtervezetben ilyen esetekben lehetséges a polgárok véleményének a kikérése, de az immár nem lesz kötelező. Csak abban az esetben, hogyha a településen szavazópolgárainak a legalább tíz százaléka aláírásával követeli a referendumot. A politológus véleménye szerint szemmel látható a javaslattevőknek az a szándéka, hogy lehetővé váljon Nagybecskerek város nevének megváltoztatása, mégpedig a benne élő polgárok megkérdezése nélkül. Mint mondja, a jelenlegi önkormányzati hatalomnak viszont nincs legitimitása arra, hogy a városi képviselő-testület többségének a döntésével megváltoztassa a város nevét.

Az elmúlt év vége és ez év eleje Nagybecskereken a városnév-változtatással kapcsolatos vita jegyében zajlott. Néhány jobboldali párt kezdeményezését felkarolta az SZHP is. A vita pedig hevesebb lett, miután Čedomir Janjić polgármester ez ügyben az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztériumhoz fordult, útbaigazítást kérve a városnév-változtatási kezdeményezésre. A polgármester akkor azzal érvelt, hogy eljárásbéli útmutatót várnak. Mint mondta, nem sietnek, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy épp a 2018. év lenne a legalkalmasabb az elképzelés megvalósítására, amikor Vajdaság Szerbiához való csatolásának a századik évfordulóját ünnepelik. Ezt a nevet a város (megszakítással) 1935 és 1946 között viselte, az ellenzéki pártok és a civil szervezetek nagy többsége viszont a kezdeményezés ellen foglalt állást. Amikor pedig az államfő is a polgárok megkérdezése mellett foglalt állást, úgy tűnt, hogy a téma lekerült a napirendről. Most kiderült, hogy mégse.