2024. március 29., péntek

Kinek a tepertője a legjobb?

Kézműves termékeket is kínáltak a hétvégén a tóparton

Tizenhét csapat versengett szombaton Palicson a Nemzetközi Tepertősütő Fesztiválon. A Kisvendéglő előtti parkolóban, miközben sült a zsírszalonna, szólt a zene, az esős időjárás ellenére is remek volt a hangulat.

Minden csapat a legjobb tudása szerint sütötte ki a 10 kilogrammnyi zsírszalonnát. Egyesek hatalmas darabokra vágták a tepertőnek valót, mások egészen apró kockákra. Volt, aki a végén tejet öntött hozzá, vagy hideg vízzel szentelte meg, hogy pirosabb legyen a tepertő, hiszen így látta otthon a szüleitől, nagyszüleitől.

Nemzetközi zsűri döntötte el, hogy kinek a tepertője a legízletesebb (Mihályi Katalin felvétele)

Nemzetközi zsűri döntötte el, hogy kinek a tepertője a legízletesebb (Mihályi Katalin felvétele)

Az pedig, hogy meddig kell erős tűzön sütni, és mikortól lassú tűzön, sokéves gyakorlás eredménye – árulta el egyik versenyző. Arról, hogy kinek a tepertője a legízletesebb, nemzetközi zsűri döntött. Engi Norbert, a Noge Kft. igazgatója felhívta a figyelmet, hogy humanitárius jellege is van a versenynek, hiszen a zsírt rászoruló családoknak ajándékozzák oda.

Miközben a szabad ég alatt fenséges tepertőillat terjengett, benn az óriássátorban szombaton és vasárnap is karácsonyi díszeket, kellékeket, mézet, házi savanyúságot, lekvárt, kézműves szappant, gyönyörű szőtteseket, süteményeket és természetesen füstölt kolbászt, szalonnát, disznósajtot és sok egyebet kínáltak a környékbeli termelők, kézművesek a Szabadkáról és a környékbeli településekről érkezett látogatóknak, illetve a hétvégéjüket Palicson töltő, távolabbról jött vendégeknek.

Ábrahám Csilla, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke elmondta, az idén 50-en hozták el házi készítésű termékeiket a kiállításra és vásárra. E két rendezvényt a Hagyományok Téli Fesztiválja keretében rendezték meg. A megnyitón Horvát Tímea, Szabadka város alpolgármestere köszöntötte a részvevőket és a látogatókat, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes pedig megnyitóbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a minőségi helyi termékek előállításának szerepe van a falusi turizmus fellendítésében.

A rendezvényt Rusz Radován, a szabadkai magyar főkonzulátus konzulja is megtisztelte jelenlétével.