2024. április 19., péntek

Mézes-mázos műhelynap Kelebián

Ismét élettel és finom mézeskalácsillattal telt meg Kelebián a Márton Áron Közösségi Ház nagyterme. Az algyői Gyevi Art Kulturális Egyesület hozta el Ágoston Mária mézeskalács-szakértőt, aki azt tanította, mutatta meg, hogy milyen technikával, hogyan lehet saját díszítésű mézeskalácsot sütni. A téma az ádventi koszorú volt. Kerek, édes és mézes, világít, és ha vége az ünnepeknek, meg is lehet enni. A meghirdetett eseményre már hetekkel előtte megtelt a lista érdeklődőkkel.

Nemcsak kelebiaiak, de algyőiek is jöttek, hogy valami újat tanuljanak. Húsz kilogramm lisztből és mintegy száz darab tojásból sült mézeskalács. A sok szorgos kéz és az új, modern konyhai berendezések tették lehetővé, hogy gyorsan kisüljenek a kalácsok, és az ügyes kezű részvevők díszíteni kezdhessenek. A Nemzeti Együtt- működési Alap támogatásával tudták ezt a közös és lelket simogató programot így az ünnepek előtt megvalósítani.

Az algyőiek egy szép és nagyon értékes karácsonyi ajándékot is hoztak magukkal. Kelebián januárban nyílik meg a könyvtár a Márton Áron Közösségi Ház emeleti termében, s ehhez az Algyői Könyvtár két könyvtárosa, Dományházi Edit és Szilágyi- Perjési Katalin 99 kötetet adományozott a jelenlegi könyvállomány mellé. Kovács Erzsébet nyugalmazott könyvtáros vette át a tekintélyes méretű könyvcsomagot. 

Köszönet és hála az algyőieknek, akik sok másban is segítik a Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesület kezdeményezéseit. Januárban, várhatóan a hónap második felében ünnepélyes könyvtármegnyitó lesz, utána pedig heti rendszerességgel teadélutánokkal, napi és heti sajtóhozzáféréssel, kölcsönzési lehetőséggel várja a kelebiaiakat a könyvtár.