2024. április 25., csütörtök

Sok száz Mikulás futott Palicson

Tegnap délelőtt legalább két és félezer, Mikulás-sapkába, sőt Mikulás-jelmezbe bújt gyermek és felnőtt futotta, gyalogolta, sétálta le a másfél kilométeres távot Palicson.

Startra készen (Mihályi Katalin felvétele)

Startra készen (Mihályi Katalin felvétele)

A Vigadó teraszához már a kezdés előtt egy órával, tíz órától folyamatosan érkeztek a részvevők. Sorba álltak sorszámért, kellemesen elcsevegtek a rég látott ismerősökkel, a gyerekek fényképezkedtek a terasz óriási, feldíszített karácsonyfája előtt a Mikulással. A legkisebbek voltak a legizgatottabbak, jóval tizenegy óra előtt felsorakoztak a startvonal előtt, és máris futottak volna, hogy mielőbb megérkezzenek a célvonalhoz, és nyakukba kerüljön az áhított érem.

A kijelölt időpontban el is indult az óriási mezőny, de nem akármilyen útvezetővel. Jánosi Elvira ultramaraton-futó, fő szervező egy régi, feldíszített APN4-es motorkerékpárra ültette a Mikulást, hogy vezesse a mezőnyt.
A részvevők életkora a legkülönbözőbb volt: nem egy néhány hónapos csecsemőt kocsiban tolt végig a másfél kilométeres távon az édesanyja, de jócskán akadtak 80 éven felüliek is, akik vállalkoztak erre a kalandra.

Hosszan kígyózott a részvevők sora a palicsi park sétányain, azaz a kijelölt útvonalon, ekkor látszott, hogy milyen rengetegen vannak a most 19. alkalommal megrendezett Mikulás-futáson. A célba a motorkerékpáros Mikulás mögött néhány tizenéves fiú futott be elsőként, majd érkeztek sorra a többiek.

A távot teljesítőket zsíros kenyér és tea, forralt bor várta.
Kísérőrendezvényként rajzkiállítást szerveztek, műhelymunkák is voltak a legkisebbeknek, valamint a szabadkai Gyermekszínház előadását is megtekinthették a Vigadóban.