2024. április 25., csütörtök
IX. Nemzetközi Művészeti Műhely

Egy év színe-java

A Lámpás című tárlat a Zentai Alkotóházban

Idén kilencedik alkalommal rendezték meg a Képzőművészeti Alkotóműhely évzáró műsorát. A hangulatos megnyitón a látogatók az ez év során készült grafikákból, kerámiákból és festményekből láthattak egy színvonalas válogatást.

A hagyományos alkotói megközelítés mellett helyet kapott a kutatás és a kísérletezés is. A munkák során és a szakmai beszélgetések idején a művészek megismerkedhettek egymás alkotói szemléletével, látásmódjával, megosztották egymással tapasztalataikat, tiszteletben tartva alkotói szabadságukat.

Azt lehetne mondani a most kiállított munkákra, hogy az egész éves anyag válogatása, tulajdonképpen a 2018. év befejezése alkotások terén. Az itt látható munkák egyrészt a nyár végi rakukerámia alkotótelep végeredményei, a közvetlenül utána megrendezett grafikai tábor munkái, ahol papír alapú alkotások születtek, képek, térplasztikák, papírkollázsok. Ezekhez jön harmadikként a novemberi, KéK elnevezésű műhelymunkánk egy része, szóval vegyesen vannak az alkotások az egyes eseményekről. Ha összegeznem kellene a 2018. évet, nagyon elégedett vagyok, szép és egyedi munkák születtek – mondta Mezei Erzsébet, a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely vezetője, aki arra törekedett, hogy az este ne csak képzőművészeti vonalon legyen színvonalas, hanem a látogatók lelkét érintse meg a zene, az irodalom és az ének is. Nyitóbeszéde után hangulatos percek következtek Mezei Kinga, Mezei Szilárd és Révész Róbert közreműködésével: moldvai, gyimesi és magyarbődi dallamokkal kedveskedtek a közönségnek.

A megnyitó után a vendégek között kisorsoltak egy festményt, melyet Lovász Noémi kolozsvári festőművész készített, illetve egy rakukerámiát, amit egy horvátországi képzőművész ajánlott fel a közönségnek.

A kiállításon szereplő munkák grafikusok, festők munkái: Boda Zsuzsanna (Csongrád–Bokros), Bott Maya (Bős), Butterer Kiss Márta (Újvidék), Csernik Attila (Topolya), Csikós Tibor (Magyarkanizsa, Svédország), Kovács Éva (Dunaszerdahely), Mezei Erzsébet (Zenta), Nela Novaković (Járek), Szécsi Valéria (Szeged), Orcsik Jessica (Ada), Kozma Laura (Szabadka), Siflis András (Budapest) és Dodony Anikó (Temerin).

A rakukerámia alkotások készítői pedig Ana Popov (Újvidék), Fődi Éva (Újvidék), Gajda Szilvia (Zenta), Jana Vjerg (Bukovac), Ljubica Tankosić (Újvidék), Vlada Holodkov (Újvidék) és Mezei Erzsébet (Zenta).